torstai 18. helmikuuta 2010

Neuvostoliittolainen äänestys

Tänään äänestettiin arkkipiispan vaalin ensimmäinen kierros. Äänet annattiin rovastikunnittain. Porin rovastikunnassa oli yli 100 äänioikeutettua, äänestysprosentti tosi korkea, vain pari kolme jätti oikeutensa käyttämättä. Ilmankos koko vaalin äänestysvilkkaus nousi yli 95% eli lähelle entisen Neuvostoliiton lukemia.

Vaalien suurimman äänimäärän sai odotetusti porilaista syntyperää oleva piispa Kari Mäkinen, mutta yllättävän paljon muutkin saivat ääniä jopa Porin rovastikunnassa. Niinpä Mäkisen saama kokonaisäänimäärä 393 on vähemmän kuin kahden seuraavan Miikka Ruokasen 285 ja Seppo Häkkisen 263 saama äänimäärä yhteensä.

Toisella kierroksella ovat siis vastakain Kari Mäkinen ja Miikka Ruokanen. Ratkaisevaa on, kuinka toiselta kierrokselta pudonneiden äänestäjät käyttäytyvät, etenkin juuri Häkkisen kannattajat. Näin Kari Mäkisen valinta ei vielä ole kirkossa kuulutettu.

Edelleen arkkipiispan valitsijoiden valtaosa on arkkihiippakunnan alueelta, noin 900 ääntä, kun muista hiippakunnista on vain kolmisensataa, joten oman hiippakunnan äänioikeutetut tosiasiassa ratkaisevat vaalin. Toinen kierros järjestetään 11.3. Silloin taas kokoonnutaan Porin seurakuntakeskuksessa niin kuin tänäänkin, jossa vielä illalla olin mukana joka toinen viikko pidettävissä siioninvirsiseuroissa. Välillä kävin kotona Kankaanpäässä.

Aamulla jo olimme Kankaanpään neuvottelijoiden kanssa Laviassa kuntaliitospalaverissa, jossa olimme hyvin yksimielisiä Mauno Koiviston tavoin, että jotain tarttis tehdä. Lavian tappiolliset tilinpäätökset - sakkaa on kertynyt 4 milj. euroa - vain peloittavat. Asiasta huomenna lisää kuten viiden kunnan kuntaliitosneuvotteluistakin!

Ei kommentteja: