perjantai 19. helmikuuta 2010

Pohjois-Satakunnan kuntaliitos

Viisi kuntaa ja eilisen Kankaanpää-Lavia neuvottelun jälkeen myös Lavia kuudentena ovat ilmaisseet tahtotilansa yhteisen kuntaliitosselvityksen tekemisestä. Kunnanvaltuustojen päätöksen jälkeen pyydetään ministeriötä asettamaan kuntajakoselvitysmiestä valmistelemaan jatkotoimenpiteitä.

Mukana ovat alunperinkin Jämijärven esittämään kutsuun myönteisesti vastanneet Kankaanpää, Parkano, Honkajoki ja Karvia Jämijärven itsensä lisäksi ja nyt sitten myös alkuperäiseen kutsuun kielteisesti suhtautunut Lavia, joka tuli mukaan kankaanpääläisten tehtyä selväksi, ettei Kankaanpää voi samanaikaisesti käydä kaksia eri kuntaneuvotteluita, erikseen Lavian kanssa ja sitten taas erikseen viiden kunnan neuvotteluita. Jos ja kun asiassa edetään, on mukaan otettavissa niin Siikainen, Ikaalinen ja Kihniö ja miksei Pomarkkukin ja pieni Kiikoinen, joka ei itsekään näytä tietävän, mihin päin suuntautuisi.

Kuntajohtajamme ovat tehneet ansiokkaan kahdeksansivuisen muistion monikuntaliitoksesta, jonka pohjalta sitten valtuustot päättävät kutsua selvitysmiehen, jonka kustannuksista puolestaan vastaa valtiovalta. Otan esiin keskeisimpiä kuntajohtajien esityksiä.

Selvitystyössä mukanan olevat kunnat lakkaavat ja ne yhdistetään perustamalla uusi kunta, jonka nimi ja vaakuna ratkaistaan uuden kunnan perustamisen varmistuttua. Uusi nimi ei kuitenkaan voi olla mikään lakkaavan kunnan nimistä. Tavoite uuden kunnan perustamisajankohdasta on vuoden 2013 alku. Erkki Liljalla muuten on jo nimiehdotuskin: Pohjankangas. Nimiehdotuksia saa vapaasti tehdä.

Uuden kunnan keskushallinto sijoitetaan Kankaanpäähän. Osastojen ylin hallinto sijoitetaan puolestaan tasapuolisesti Parkanon ja Kankaanpään kaupungintaloihin. Palvelupisteet säilyvät nykyisissä kuntakeskuksissa. Jokaiseen nykyiseen kuntaa perustetaan ns. kaupunginosalauta-kunta, jolla on itsenäistä päätösvaltaa omaa aluettaan koskevissa asioissa.

Tervetullut uudistus ja varmasti myös parannus olisi nykyisen Posan lakkaaminen, kun kaikki Posan nykyiset kunnat Siikaista lukuunottamatta olisivatkin samaa kuntaa, jolloin sosiaali- ja terveyspalvelut saataisiinkin oman kunnan organisaatiolta ja Siikaisten jäsenyys voitaisiin hoitaa sopimusteitse. Erikoissairaanhoito hankittaisiin niin Satakunnan kuin Pirkanmaankin sairaanhoitopiireistä jopa kilpailutusperiaatteella. Terveydenhoitoalueella lainsäädäntö on koko ajan käymistilassa, joten uusia vapaampia liikkumismahdollisuuksia on koko ajan kehitteillä.

Hyvin kiperä kysymys ja paljon melua aiheuttava on kädenvääntö uuden kunnan maakuntaliitosta. Nämä liitothan toimivat lakisääteisinä aluekehitysviranomaisina ja maakuntakaavoitusviranomaisina. Parkanon reunaehto on alusta lähtien ollut kuuluminen Pirkanmaan maakuntaliittoon ja niinpä alueen ja sen tulevan kehityksen kannalta olennainen kysymys on: olisiko alueen syytä aktiivisesti pyrkiä kehittyvän Tampereen ja Pirkanmaan vaikutusalueeseen ja vastauksena ehdotetaan uuden kunnan hakevan Pirkanmaan liiton jäsenyyttä. Niinpä jo tänään Satakunnan Kansan etusivun ykkösuutisena oli viiden kunnan hakeutuminen Pirkanmaan suuntaan. Mutta on toinenkin ratkaisu. Satakunta on jo aiemmin menettänyt 10 kuntaa Pirkanmaalle, miksei yhdistetä kumpaakin maakuntaliittoa ja anneta molemmille pääkaupungeille tasapuolisesti tehtäviä kuten uudessa suunniteltavassa kunnassakin päätehtävät jaetaan Parkanon ja Kankaanpään kesken. Silloin myös Satakunnan kansalla olisi entinen voimansa ja jopa 25 kansanedustajaa nykyisen 10 sijaan.

Yksi mieleeni noussut vielä huomioimaton positiivinen asia liittyy maatalouspolitiikkaan. Osa uuden kunnan nykyisistä kunnista kuuluu Kankaanpäätä, Laviaa ja Jämijärveä huomattavasti edullisempaan pohjoiseen tukialueeseen, uuden kunnan on syytä neuvotella pääsystä juuri tähän samaan parempien tukien alueeseen!

Uudella kunnalla pystyisimme paremmin selviytymään nykyisessä kovassa kilpailussa ja pudotuspelissä ja voisimme luoda huomioonotettavan kuntakeskuksen, yli 25.000 asukkaan kaupungin, suurten keskusten Porin ja Tampereen väliin. Suuriin kaupunkikuntiin liityttäessä aina pienempi hukkuu, mutta samankokoisten liittymässä kaikki huomioidaan tasapuolisesti.

Ei kommentteja: