keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Tuhkakeskiviikko

Tänään tuhkakeskiviikkona on paastoon laskeutuminen ja paasto kestää 40 vuorokautta pääsiäiseen asti. Viime sunnuntaihan oli laskiaissunnutai ja eilen vietettiin laskiaistiistaita, jolloin pidetään karnevaaleja eli jätetään hyvästit lihan syönnille paastonajaksi. Meillä erityisruokanan on laskiaispulla, joita on kyllä ollut tarjolla vielä tänäänkin mm. illan lähetyspiirissä. Ja karnevaalien sijasta meillä on laskiaisajeluita ja mäenlaskua talviseen maisemaamme soveltaen.



Tänä paastonaikana voisimme ryhtyä tositoimiin liikakilojemme kanssa, sillä jokaisesta lähteneestä kilosta saadaan 15 euroa yhden maailman köyhimmän maan Nepalin lukutaitokamppanjaan aina 10 milj. euroon asti tuntemattoman lahjoittajan ansiosta. Näin tulee kaksi hyvää kärpästä yhdellä iskulla, läskit vähenevät ja maailman köyhimmät saavat apua.
Eri seurakuntien diakoniaväki suorittaa alkupunnituksen ja toukokuun lopussa sitten mitataan saavutettu tulos.

Lutherhan sanoo paastosta sen olevan hyvä ulkonainen tapa, mutta todella mahdollinen ja kelvollinen on se, joka uskoo. Niinpä paastoaminen ei saisi jäädä vain ulkonaiseksi tavaksi, vaan sen rinnalla tulisi tähdentää myös oikean mielialan tärkeyttä: lähimmäisen auttamista.

Jesajan kirjan luvussa 58 annetaan meille oikeasta paastoamisesta selvät ohjeet:
Tällainenko on se paasto, johon minä mielistyn, se päivä, jona ihminen kurittaa itseänsä? Jos kallistaa päänsä kuin kaisla ja makaa säkissä ja tuhassa, sitäkö sinä sanot paastoksi ja päiväksi, joka on Herralle otollinen? Eikö tämä ole paasto, johon minä mielistyn: että avaatte vääryyden siteet, irrotatte ikeen nuorat, ja päästätte sorretut vapaiksi, että särjette kaikki ikeet? Eikö tämä: että taitat leipäsi isoavalle ja viet kurjat kulkijat huoneeseesi, kun näet alastoman, vaatetat hänet etkä kätkeydy siltä, joka on omaa lihaasi?

Ja samassa Jesajan luvussa seuraava lupaus onkin melkoinen: Silloin sinun valkeutesi puhkeaa esiin niin kuin aamurusko, ja haavasi kasvavat nopeasti umpeen; sinuun vanhurskautesi käy sinun edelläsi, ja Jumalan kunnia seuraa suojanasi. Mitäpä muuta parempaa voisimme edes toivoa!

Ei kommentteja: