keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Ahtaajat ja hottentotit

Ahtaajien lakkosovittelut ovat päivän ykköstapahtuma. Toinen kummajainen on hottentoteista noussut kiivas kiistely.

Ahtaajalakosta jo kirjoitinkin. Se ei ole saanut yleistä hyväksyntää ihmeellisen syynsä eli vuoden irtisanomisen ajan palkkavaatimuksensa vuoksi. Ovat tietysti suuret johtajat näyttäneet -jälleen kerran- huonoa esimerkkiä kultaisine kädenpuristuksineen ja erorahoineen, mutta eivät nekään ole olleet eivätkä ole tästä maailmasta. Niin ei myöskään ahtaajien taivaita kurkottava vaatimus. Niinpä nyt saadaa lakon pitkittyessä edelleen tyytyä koko maatamme koettelevan laman jatkumiseen, niin kuin gallupissa 74% vastaajista pelkää. Paperitehtaita on joutunut lopettamaan tuotantoansa ja samoin on käymässä monille muillekin viennin varassa eläville yrityksille.

Kohta Suomi saa saman kohtalon kuin Kreika, jossa talouden ennätysvajauksesta huolimatta ollaan jo ryhtymässä kahden viikon sisällä toiseen yleislakkoon, koska kansa ei niele talouden korjaamiseksi suunniteltuja tervehdyttämiskeinoja. Jääkö tappioiden korjaaminen meidän muiden EU-maiden kontolle. Mikä on Suomen osuus?

Pertti Veltto Virtanen on nostattanut kohun PerusSuomalaisten vaaliristeilyllä, kun Viking Linen virkailija lopetti hänen laulunsa hottentoteista muka rasistisena. Hottentotit on aivan virallinen nimitys Etelä-Afrikassa elävälle lähes luonnontilaiselle heimolle. Heidän omalla kielellään nimitys merkitsee oikeita ihmisiä eli ihmisten ihmisiä ja kaiken kukkuraksi he - muista afrikkalaisista poiketen - ovat ihonväriltään vaaleita.

Veltto lauloi 1960-luvulta asti tutuksi tullutta todella humoristista ja jopa sankaritarinan sisältävää lastenlaulua. Sen on suomentanut toinen Virtanen Jukka norjalaisen kolmesta iloisesta rosvostakin kirjoittaneen norjalaisen Egner Thorbjörnin tekstistä, eikä se sisällä vähimmässäkään määrin rasistisuutta. Näin näkevät valtaosaltaan myös kansalaisemme, 2500 hengen gallupissa 71% on sitä mieltä ja vain 9% pitää sitä rasismina. Mutta kun laulu esitettiin PerusSuomalaisten illanistujaisissa, niin täytyihän jostain saada kohu-uutinen, näin lapsuuden iloinesta hottentottilaulustakin saatiin hyvä tekosyy tuomita jälleen kerran meitä persuja. Mutta kyllä kansa tietää ja kannatus senkus vain kasvaa!

Ei kommentteja: