tiistai 9. maaliskuuta 2010

Verot köyhälistön verta juo

Ranskasta alkunsa saaneen työväestön Kansainvälisen taistelulaulun alkusanat Työn orjat sorron yöstä nouskaa kehoitaa nousemaan barrikaadeille, koska Verot köyhälistön verta juo. Itse Karl Marx on lausahtanut: Meidän on kieltäydyttävä maksamasta veroja. Ja kumminkin esimerkiksi sos.dem. kansanedustajatoverini Kaisa Raatikainen sanoi jopa lentäväksi lauseeksi nousseet toivomuksen: Rakastakaa veroja. Vaikkei nyt ihan rakastaa, niin kuitenkin verot täytyy hyväksyä, koska nimenomaan niiden avulla pidämme yhteiskuntaa pystyssä ja voimme turvata myös köyhimpien elämää.

Jo vanha viisas Sokrates totesi: Politiikot ovat pinnistelleet kekseliäisyytensä äärimmilleen löytääkseen uusia verokohteita. Tällaisista meidän aikamme älynväläyksistä voisi mainita vaikkapa omana kansanedustaja-aikanani katumaksuna voimaan tullee nykyisen kiinteistöveron (jota SMP:n ryhmänä ankarasti vastustimme köyhimpia raskaammin kohtelevana) ja Sauli Niinistön keksimän auton käyttömaksun, niin kuin ei autosta mukamas jo muutenkin menisi riittävästi veroja, onhan auton hinnasta ja polttoaineesta kummastakin reippaasti yli puolet veroja.

Näin pääsemme tähän päivään, jolloin taas tarvitaan itkua ja hammasten kivistystä eli menojen leikkausta ja verojen kiristystä laman tuomasta ahdingosta selvitäksemme. Onhan viime vuonna talouden syöksykierre ollut suurempi kuin koskaan vuoden 1918 jälkeen.

Viikonvaihteen Hesari tiedusteli puoluejohtajien mielipiteitä veronkorotuksista. Lähes liikuttavan yksimielisiä oltiin, ettei tuloveroa saa kiristää pieni- ja keskituloisilta. Mutta sitten tulee ero, suuret porvarilliset hallituspuolueet kepu ja kokoomus lisäisivät kuitenkin suhteellisesti pienituloisimpien taakkaa korottamalla välillisiä kulutusveroja, aina pienituloisemmaltahan menee suurempi osa tuloistaan jokapäiväiseen kulutukseen. Timo Soini ja Paavo Arhinmäki ovat selväsanaisemmin pääomaveron korotuksen ja progressiivisuuden kannalla eli niin kuin Timo sanoo: Mummonmökkiä ei voi verottaa samoin kuin isoa osinkotuloa.

Arvonlisäveroa eli välillistä veroa on jo nykyhallitus korottamassa 22 prosentista 23 prosenttiin. Tämäkään ei riittäne. Niinpä parhaillaan istuva verotyöryhmä esittäneen avl:n korottamista ja nykyinen hallituspohja sen hyväksyy, koska kaikkien neljän hallituspuolueen johtajat liputtavat sen puolesta. On meillä taas kerran oikein köyhien puolustajat nostamassa köyhän leipävarrasta. Näin siis todella toteutuu lainaamamme laulun sanat: Verot köyhälistön verta juo!

Ei kommentteja: