torstai 4. maaliskuuta 2010

Kumpi arkkipiispaksi

Kun arkkipiispan vaalissa ehdolla olleista seitsemästä veljeksestä on toiselle kierrokselle selvinnyt kaksi eniten ääniä saanutta, tulee luonnollisesti toisesta kirkkomme arkkipiispa. Vain toisen heistä voisin kuvitella olevan arkkipiispana, toista yleensäkin ihmettelen, miksi hän lainkaan on edes ehdokkaana.

Miksi näin. Tuntuu että tältä dogmatiikan professorilta puuttu täydellinen itsensätuntemus ja häntä vie eteenpäin vain suuri oma ego, valitettavasti. Hänellä ei ole minkäänlaista organisaatioiden johtamustuntemusta, jopa yliopistossaankin häntä pidetään ulkopuolisena oman tiensä kulkijana. Ei hänellä liioin ole juuri minkäänlaista tuntumaa seurakuntatyön arkeen, ainoastaan Tuomasmessuihin hän on osoittanut kiinnostusta. Ja sitten se hänen elämäntaustansa, ihmetellä täytyy että kirkkomme jyrkän siiven väki ilmeisesti on ryhmittäytymässä hänen taaksensa, vaikka hän siveelliseltä vaellukseltaan on kaikkea muuta kuin esikuvaksi kelpaava ja vaikka anteeksiantamuksessa saammekin elää päivästä päivään. Ja sitten se hänen muka raamatullisuutensa. Uuden testamentin eksegetiikan professori Heikki Räisänen syystä toi tv:ssä hänenkin raamattunäkemyksensä ristiriitaisuuden. Toiset kohdat hän ottaa sinällään, toisia ei sitten tarvitsekaan huomioida. Hänestä saataisiin täysin arvaamaton keulakuva, jonka kolmas vaimo on miestään 21 vuotta nuorempi kiinalainen, joka ulkopuolisesta tuntuen on varmaan riittävän nöyrä tullakseen toimeen miehen kanssa, jonka kanssa eivät suomalaisnaiset ole tulleet juttuun. Ja mikä kaikkein kauhistuttavinta, hän voi jopa saada vaalissa enimmät äänet. Tätä todella monet keskusteluissa kauhistelevat ja pelkäävät!

Toivoa kuitenkin pitää, että vaalin ykköseksi nousee ensimmäisessäkin äänestyksessä suurimman äänimäärän saanut nykyinen Turun piispa. Hänellä porilaissyntyisenä ja yli kymmenen vuotta Ulvilan kirkkoherrana sekä viimeksi Turun piispana toimineella on vankka paikallistuntemus ja myös hallinnollinen kokemus, jossa on näkynyt myös tiettyä jämäkkyyttä esimerkiksi viimeksi Kankaanpään piispantarkastuksessa. Hänellä on laaja lukeneisuus ja hänet tunnetaan syvämietteisenä pohdiskelijana, joka ei niinkään tuo itseään esiin vaan itse asiaa, kirkkon yhteistä hyvää. Ja hänellä on myös vankka perhetausta, vaimona sairaalapastori ja neljä aikuista lasta. Eikä häneen sovellu edes häneen lyödä yritetty leimakirves sosialidemokraatista. Jotkut oudoksuvat hänen sivaritaustaansa, mutta vastaehdokas on samoin sivari, joten ei hän siinäkään häviä kilpakumppanilleen.

Niinpä syystä päivän Kotimaa-lehti luonnehtii Kari Mäkisestä kirkon saavan vakavan ja viisaan arkkipiispan, jonka edustamaan juurevaan ja luterilaiseen kristillisyyden tulkintaan kirkon perusjäsenten olisi helppo samastua. Niinpä ei ole ihme, että hänen netissä olevassa kanttajalistassaan on satojen arvostettujen ja tasapainoisten kirkon ihmisten nimiä.

Kaiken kaikkiaan ensimmäisen vaalikierroksen tulosten perusteella vaalista näyttää tulevan ennalta arvaamaton ja ehkä hyvinkin tasainen. Tulos tiedetään ensi torstaina. Itse olen jo ääneni lähettänyt, koska en pääse äänestyspaikalle Kankaanpään sotaveteraanien hallituksen kokouksen ollessa samanaikaisesti.

Ei kommentteja: