keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Kestämmekö ikävää uutispaljoutta

Uutistarjonta kertoo aina negatiivisistä asioista. Niitä näyttää riittävän. Niin tänäänkin. Kirgiisiassa, yhdesssä entisen Venäjän köyhimmässä tasavallassa on tehty vallankaapaus. Thaimaassa jatkuu kuukausia kestäneet mielenosoituksen niin, että hallitus joutui pakenemaan hallitusrakennuksesta. Brasiliassa Rio de Janeirossa ovat rankkasateiden aiheutamien maanvyörymien ansiosta lukemattomat hökkkelikylissä asuneet joutuneet taivasalle ja ovat käärmeissään maahan tulevista suurkilpaluista jopa olympialaisista, kun köyhien elinolosuhteiden hyväksi ei tehdä mitään.

Kun samanlaisia viestejä kuuluu jatkuvasti eri puolilta maailmaa, Afrikassa mm. Sudanissa taistellaan jatkuvasti kuten Aasian Afganistanissa. Irakissa ja Iranissa on toistuvasti pommi-iskuja kuten Israelin ja Palestinalaisalueidenkin välillä. Haitin maanjäristyksen uhreja oli miljoona. Kiinassa on taas jäänyt työläisiä veden peittämiin kaivosonkaloihin. Islannissa talousromahduksen jälkeen on pitkäkestoinen tulivuorenpurkaus. Pelkästä ulkomuistista listaa jatkuu melkoisesti.

Ei ihme, että me tavalliset ihmiset maailman menoa katsellessamme päädymme ihmettelemään ja voivottelemaan, että kaikki tuntuu olevan kaaostilassa. Näin jopa kotimaassakin, kun ykkösuutisiksi nousee jatkuvasti politiikkojemme sekoilut kuten viimeksi koko pääsiäisen ajan esillä ollut kansanedustaja Marja Tiuran ihmeelliset politiikan kiemurat, joille ei taitaisi vetää vertoja edes kuuluisan lastenkirjan Liisan seikkailut ihmemaassa. Tänään alkoi suurimpien elintarvikeyritysten työntekijöiden nyt ensihätään kolmipäiväinen lakkoilu. Miten kaiken tämän keskellä voi elää rauhallista elämää ja ajatella, että maailmassa kaikesta huolimatta vallitsisi hyvä tahto ihmisten ja Jumalan kesken.

Nykyinen uutisvälitys on liiankin ylenpalttista, ja kun mikään hyvä ja rakentava asia ei sisällä median mielestä uutisarvoa, värittyy kaikki ympärillämme näin kielteiseksi. Tarvitsee lujaa itsetuntoa kestää tasapainoisena ja terveenä ihmisenä sittenkin voittopuolisesti kaikkea hyvää sisältävässä maailmassamme. Elinolosuhteemme ainakin täällä koti-Suomessa ovat sittenkin paremmat kuin joskus aikaisemmin, vaikka monia puutteita löytyykin. Saamme siis sittenkin olla tyytyväisiä, vaikka parempaan on aina pyrittävä ja aihettakin löytyy.

Ei kommentteja: