tiistai 6. huhtikuuta 2010

Kulttuurihistoriaa Kankaanpäässä

Asemakaava-arkkitehti Maija Anttila on tehnyt laajan nelisenkymmentä nimikettä käsittävän luettelon Kankaanpään kulttuurihistoriallisesti arvokkaista kohteista osayleiskaava-alueella. Mukaan otetuista nuorimmat ovat 1990-luvulla rakennetut virastokeskus ja taidekoulu v.1967 valmistuneen Sirenien suunnitteleman kaupungintalon naapurissa.

Vanhinta aluetta on v.1839 valmistunut kirkko ja sen vieressä oleva Alakylä ja Ruokojärven kulttuurimaisema rantapeltoineen. Alueella sijaitsevat Kankaanpään vanhimmat jo 1500-luvulla mainittujen tilojen Oukari, Päivike, Kärki ja nuorempi Vanha-Honko päärakennukset. Ihmetellä sitten pitääkin, että rantapeltojen läheisyyteen nousi alta aikayksikön latomainen Tokmannin kauppahalli pilaamaan kaupungin järvinäköalaa.

Kun asun Ruokojärvenkadulla enoni arkkitehti Kalle Räikkeen sunnittelemassa talossa ja katumme muuttenkin käsittää oman kokonaisuutensa osaksi tiilirakenteisen omakotialueen ja Koivurinteen vanhainkoteineen rajoittuen kirkkomahan, on ihmeteltävää, ettei aluetta ole otettu luetteloitavaksi, vaikka monille muille asuinalueille tämä kunnia on annettu, esim. Rauhankatu/Keskuskatu omakotialue, josta erikseen on mainittu toinen Kalle Räikkeen piirtämä veljensä Kauko Räikkeen v 1952 valmistunut ateljeetalo. Mukaan otettuja omakotialueita on lisäksi Mettälänlankaan, Justeerin, Myllymäen ja Tupavainion asunto- ja omakotialueet.

Yksittäisiä vanhoja kaupungin omia rakennuksia ovat 1900-luvun alussa rakennettu Lääkäritalo ja aluksi VPK:n käyttöön, sitten kunnantaloksi ja nykyisin musiikkiopistoksi muutettu funkkistyylinen v.1938 rakennettu kolmikerroksinen talo Keskuskadun varrella.

Laajempia alueina mainitaan hautausmaa, tori liikerakennuksineen, liikuntakeskus, rautatieaseman alue sekä Hapuan ja Karviajoen kulttuurimaisemat jokimaisemineen ja peltoaukeineen.

Sirenien suunnittelemien kaupungintalon ja liikuntakeskuksen lisäksi on mainittu myös heidän käsialaansa vuodelta 1971 oleva seurakuntakeskus. Erikseen mainitaan myös 1905 rakennettu kappalaispappila, Engelin piirtämä kirkkoherranpappilahan purrettiin tuhansien seurakuntalaisten vastustavasta nimiadressista huolimatta seurakuntakeskuksen alta, olin jo silloin keräämässä nimiä listoihin. Lisäksi mainitaan kansanopisto ja Reima Oy sekä Narvinpäässä oleva Vanha-Narvi.

Paikallisesti arvokkaina kohteina mainitaan edellisten lisäksi esim. Tuberkuloositalo, Alpin liiketalo, Rajamäki ja entisen sairaalan alueen neljäkin rakennusta.

Kohteita on käyty läpi Satakunnan Museon Liisa Nummelinin kanssa ja luettelo on alustava, joten siihen varmaan saa tehdä muutosehdotuksia, joita yleiskaavatyöryhmän kokouksessa en voinut tehdä, kun pitkäksi venyneestä kokouksesta oli kolmen tunnin jälkeen lähdettävä kaupunginhallituksen istuntoon.

Lisäyksenä näin yht´äkkiä tulee mieleen vanhan Reiman alue johtaja Jalavan asuntoineen ja vanha meijeri ja jo alussa mainitsemani Ruokojärvenkadun alue. Lisäksi niin Paasikivenkadun, Luoman alueen ja Reimankallion sekä Myllymäen kerrostaloalueet loistavat poissaolollaan. Lohikon vanhainkodin vanhin osa myös on peräisin jo sota-ajalta, sinnehän aluksi tuli Pallo-Paita sotaa pakoon pääkaupungista ja siitä kehittyi sitten tuhansille työtä parhaina aikoinaan tarjonnut Reima Oy.

Ei kommentteja: