tiistai 8. kesäkuuta 2010

16-vuotiaana äänestämään

Saas nähdä, mitä tästä viimeisestä uudistuksesta tulee, jossa vanhoilliseksi haukuttu kirkko kerrankin on edelläkävijä. Juuri valmistunut oikeusministerille jätetty mietintö ehdottaa kokeiluluonteisesti äänioikeuden laskemista 16 vuoteen kunnallisvaaleissa. Ministeri sanoo, että jos tälle tielle lähdetään, ei tarvita koeaikaa, vaan siitä vaan toimeksi.

Uutisissa ei sanallakaan viitattu syksyn seurakuntavaaleihin, vaikka niissä ikäraja on jo alennettu 16 vuoteen. Yhteiskunnan puolella voitaisiin seurata, miten ikärajan lasku onnistuu kirkon puolella ja saada siitä osviittoja.

Äänestysaktiivisuus ja varsinkin nuorten osallistuminen vaaleihin on maassamme perin heikkoa. Eduskuntavaaleissakin on äänestysprosentti painunut jo alle 70% ja nuorten osalta luku on vielä alempi. Siksi jotain olisi tehtävä ja niinpä on päädytty äänestysiän laskemiseen. Seurakunnissa on juuri tässä iässä käyty rippikoulu ja ollaan isoiskoulutuksessa, joten seurakunnan asioiden luulisi muutenkin kiinnostavan. Myös kunta-asiat ovat nuoria lähellä koulusta ja harrastuksista lähtien. Nykyinen 18 vuoden ikäraja rajaa monet nuoret jo opiskelijoiksi eikä vieraan paikkakunnan asiat tietenkään jaksa suuremmin kiinnostaa. Näin ikärajan alentaminen on perusteltua.

Nuoria itseään haastateltaessa myös he totesivat juuri kunnallisten asioiden olevan läheisempiä, joten kunnallisvaaleissa ikärajaa laskemalla voitaisiin nuoret saada äänestämään ja kun pää on saatu auki, äänestystottumus voisi saada jatkoa. Demokratian kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää saada mahdollisimman monen ääni kuuluville, nukkuvat eivät vaikuta mitään. Pitäisi vaan saada ehdokkaiksi nuoria nuorille läheisiä henkilöitä. Siinä sitä onkin tehtävää.

Ei kommentteja: