keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Lehdenjakoa

PerusSuomalainen-lehti ilmestyy kolmen viikon väliajoin. Olen jakanut sitä jo usean vuoden ajan 600 kappaletta, useimmiten yksin, joskus myös muiden avustuksella, avustajia on viisi, lisääkin saisi olla. Mutta varsin helposti jakelu käy, osan saa antaa jo viikottaisilla toripäivillä ja loput sitten pudotetaan postilaatikkoihin.

Jakeluhomissa on kankaanpääläisten postilaatikot tulleet tutuiksi, niin omakotialueilla, kerrostaloissa kuin rivitaloissakin. Myös eri kylät on kierretty. Onhan jakelu tuttua jo pitkältä aikaväliltä, sillä myös Kankaanpään Urheilijoiden kaksi kertaa vuodessa ilmestynyttä lehteä on jaettu talkoilla joka kotiin parinkymmenen vuoden ajan.

Nykyisin varsinkin Myllymäen uusimmissa kerrostaloissa on paljon tyhjiä asuntoja, koska ulkomaista työvoimaa ei enää ole niin paljoa kuin ennemmin. Eritoten joillakin rivitaloalueilla törmää sellaiseen merkillisyyteen, että keskitetyssä laatikkorivistössä ei olekaan lainkaa nimeä, pelkkä numero. Mistähän tämä nimen puuttuminen johtuu, onko se vain piittaamattomuutta.

Yleistyvä ilmiö on mainosjakeluiden kieltäminen. Tietysti monenlaista mainosta nykyisin jaetaan. Mutta osoittaa melkoista yliolkaisuutta, kun ei halua mitään uusia vaikutteita, joita postilaatikon kautta voisi tulla omien tilattujen lehtien lisäksi. Monet vanhukset kyllä valittavat maisnospostin suurta määrää ja miten eivät jaksa kantaa sitä pois. Mutta kyllähän aina apuakin on saatavissa. Ja paperinkeräyslaatikoita on helposti ja runsaasti löydettävissä.

Jakeluita suorittaessa pysyy hyvin perillä Kankaanpään asuntoalueista, niiden kehittymisestä ja myös taantumasta tyhjien asuntojen muodossa, joita nykyisin on yllättävänkin paljon. Jopa vanhusten asuntoihin ei tahdo olla täyttä miehitystä. Toisin on tietysti palveluasuntojen laita, niistähän on huutava pula. Alueita kiertäessä pysyy myös kuntokin hyvänä, vaikka autolla liikkuisikin. Säitäkin on monenlaisia. Lumikekit ovat pahimpia, mutta juurikin suoritin jakamista sateessakin, kun Timo Soini tulee huomenna ja sain tuhat ylimääräistä lehteä aiemman saman numeron tuhannen kappaleen lisäksi. Pysyy myös vireänä, aina on oltava liikkeessä eikä vierivä kivi sammaloidu.

Ei kommentteja: