torstai 29. heinäkuuta 2010

Puusouvia

Polttopuita käytetään näin maalla aika tavalla. Niin meilläkin mökillä, vaikkei tänä kesänä olekaan tarvinnut lämmittää niin kuin useina muina kesinä. Saunassa kuitenkin aina kuluu puita. Silti niitä on hyvä olla riittävästi.

Niinpä tänään oli hankittujen rankojen vuoro tehdä ne polttopuiksi. Liljan Erkki kävi jo aiemmin katkomassa niitä moottorisahalla, nyt hän oli sirkkelin kanssa tekemässä varsinaisen pilkkomisen. Kokemusta omaavana hän oli varsin viisas käydessään ensin moottorisahalla katkomassa pisimpiä rankoja, sillä vieläkin pitemmiksi jääneitä puita nostellessa sahapukille oli täysi työ niiden liikuttelemisessa.

Sadekuurotkin hankaloittivat työskentelyä, aina välillä oli keskeytettävä ja mentävä tankaamaan kahvia, kun sade yltyi kovemmaksi. Onneksi kuurot eivät olleet pitkäaikaisia ja niin saatiin päivän mittaan melkoinen rankakasa pienityksi. Ja illan mittaan sain klapit sitten heiteltyä sisälle suuliin, joka täyttyikin aika tavalla, kun ennestäänkin siellä kyllä oli aivan riittämiin puita. Onpa nyt poltettavaa vaikka talvellakin, jos vain mökillä tulisi käytyä varsinkin avantouinnissa, joka kahtena talvena on jäänyt väliin. Olisihan siellä kyllä sähköpatteritkin käytettävissä.

Oltiin myös Kukkumäen Pertin kanssa täyttämässä hakesäkkejä Hietaojan Tapion hallilla ja veimme kymmenen säkkiä Valkeajärvestä Majajärveen vedet johtavaan Pukkiojaan laskevaan Kaskenojaan, sillä kyllä ojista aina jotain virtaa eteenpäin. Aiempina vuosina olimme enemmänkin säkkitakoissa useankin pikkuojan suulla, mutta nyt on tehty useisiin ojiin patorakennelmia, jotka estävät haitallisten maa-ainesten liikkumista eteenpäin. Kiinnostuneiden on hyvä käydä meidän Karhoismajan Vesireittien Kunnostusyhdistyksen nettisivuilla, siellä on tarkat selvitykset näistä patorekennelmistakin kaiken muun ohella.

Ei kommentteja: