perjantai 9. heinäkuuta 2010

Olemmeko päävoittomme arvoisia

Mut kerrotaan, kun illoin kesäsin sa istut koivun alla, on kuin täällä viel´ liikkuis Herran hymy vetten päällä. Näin Eino Leinon liputuspäivän jälkimainingeissa suuri runoilijamestarimme pukee sanoiksi nytkin parast´aikaa kokemamme Suomen kesän ihanuuden. Kaikesta politiikan mädännäisyydestä huolimatta on sittenkin totta YK:n pääsihteerin Dag Hammarsköldin lausuma päävoitosta, jonka me vapaan Pohjolan asukkaat olemme saaneet syntymämme perusteella.

Radiossa on menossa Karjala-kuukausi ja nyt illallakin tulee komeita karjalaisia lauluja ja juuri soi Sibeliuksen mahtava Karelia-sarja. Karjalaisuus on yksi maatamme rikastuttava asia, vaikka suurin osa kaunista Karjalaa onkin jäänyt rajan taa, mutta muistot elävät lauluissa kuten Karjalan mail´ kultakäköset kukkuu ja Jo Karjalan kunnailla lehtii puu. Isoisänikin on tullut aikanaan juuri sieltä kauniista, mutta kovia kokeneesta Karjalastamme, laulun laajasta kotimaasta

Mutta kaikki muutkin maakuntamme ovat yhtä ihastuttavia. Jopa tämä oma Satakuntammekin. Kankaanpää-laulun sanoittaja onkin osuvasti todennut: Kaunis on Kankaanpää sille ken ymmärtää kanervikkokankaan kieltä. Siihen voi sydämestään yhtyä tultuani jälleen kerran Kuninkaanähteen maastosta Hämeenkankaalta juoksemasta ja käytyäni lenkin päälle virvottautumassa uimalla ihan luonnon altaassa, vaikka Kuninkaanlähteellä on maauimalakin.

Vaimoni on Etelä-Pohjanmaalta Lapualta ja itse olen toiminut kirkkoherrana Jurvassa ja pohjalaisten hengenliike körttiläisyys on lähellä sydäntä. Näin pohjalaisuus on myös ollut suomalaisuuttamme monella tapaa rikastuttavaa historiammekin saatossa.

Perjantaina lähdemme Herättäjäjuhlille Kiuruvedelle Pohjois-Savoon myöskin körttiläisyyden sydänalueille, jossa monet kerrat olen saanut olla Ukko-Paavon Aholansaaressa Nilsiässä. Näin savolaisuuskin kuuluu ehdottomasti suomalaisuuden moninaiseen värikirjoon eikä suinkaan heikoimpana lenkkinä.

Näin todella kotomaamme koko kuva on innostava, kevätkesällähän sain käydä Lapin porstuassa Torniossa ja Lapin taikaa saamme kaikki tuntea siellä liikkuessamme. Kainuu ja Pohjois-Karjala kuuluvat siintävine vaaroineen ja sinertävine järvenselkineen ja ystävällisine ihmisineen myös lumoaviin maakuntiimme.

Satakunnan naapureina Varsinais-Suomi ja Häme ovat myös mainioita seutuja, meidän lounaissuomalaisten pitäisikin yhdistää voimavarojamme yhteiseksi hyväksi. Uusmaa pääkaupinkiseutuineen on tietysti Suomen kruunussa helmi kirkahin kattaen neljäsosan väestöstämmekin.

Näin saamme iloita ja nauttia maamme moninaisesta hyvyydestä ja eri heimojen tuomasta omasta lisästään kansankokonaisuuteemme. Siksi laps´ Suomen ällös vaihda pois sun maatas ihanaa. Ei edes EU:hun. Rakentakaamme kaikin voimin hyvässä yhteisymmärryksessä yhteistä isänmaatamme.

Muuten Timo Soini kertoo päivän blogissaan, miten voisimme säilyttää korkeatasoisen puunjalastusteollisuutemme täällä kotisuomessa!

Ei kommentteja: