tiistai 15. helmikuuta 2011

Etsikkoajan kevät kuntiemme yhtymisellä

Jämijärven, Kankaanpään ja Parkanon kuntien yhtymistä valmistelevan ohjausryhmän muodostavat kuntien johtajat ja puheenjohtajistot. Tänään taas kokoustimme viime kuun kaikkien kunnallisvaltuutettujen kokouksen jälkeen. Joka kuukaudelle on tiedossa kokoontuminen ja sitten valmistunut luonnosmateriaali viedään yhtä-aikaisesti kaikkien valtuustoihin pääsiäismaanantain jälkeisenä tiistaina 26.4.

Hyvässä yhteisymmärryksessä jälleen kerran veimme nytkin asiaa eteenpäin Audiatorin konsultin Aija Tuimalan työn ja kuntajohtajien neuvotteluiden pohjalta. Ei edes löydetty hakemallakaan erimielisyyden aiheita, vaikka nyt olivat esillä uuden kaupungin hallintoon liittyvät käytännön järjestelyt uuden kaupunginvaltuuston jäsenmäärästä alkaen kaupunginhallitukseen ja eri lautakuntiin sekä ennen vaaleilla valittavaa ja vuonna 2013 aloittavaa yhteistä valtuustoa ja liitosasioita valmisteleva yhtymähallituksen kokoonpanosta. Alustavasti siihen tulee 6 kepulaista, 3 demaria 2 sekä kokoomuslaista että perussuomalaista sekä 1 vasemmistoliittolainen edellisten kunnallisvaalien äänimäärien suhteessa.

Heräävään kansalaiskeskusteluun tulisi antaa riittävästi sytykkeitä. Niitä on saatavissa netistä kuntaliitos.fi-sivustolta, mutta paikkakuntakohtaisia yleisötilaisuuksiakin järjestetään heti, kun on riittävästi aineistoa koossa, jotta on informaatiopohjaa.

Sairaanhoitopalveluista on tähän asti noussut suurin häly. Ne tulevat olemaan täysin entistä luokkaa ja paranemaankin. Esim. erikoissairaanhoito voidaan hankkia aiesopimuksin molemmista sairaanhoitopiireistä eli Satakunnasta ja Pirkanmaalta. Posan palvelut tulevat yhteisen kunnan järjestettäviksi ja nykyiset muut kunnat kuuluvat tietenkin edelleen yhteistoimminta-alueeseen. Kun uusi kunta-kaupunki on vastuukuntana, hallinto vaan yksinkertaistuu ja näin on päinvastoin odotettavissa toiminnan tehostumista ja byrokratian vähentymistä, jota nykyisessä Posassa ei välttämättä ole tapahtunut.

Uuteen kuntaan ovat tietysti tervetulleita jälkeenpäinkin nyt yhteisistä neuvotteluista vetäytyneetkin kunnat, mutta uusien henkilökuntien irtisanomissuoja lyhentynee uuden kunnallislain voimaantultua lyhyemmäksi kuin nykyinen 5 vuoden aika.

Asiakasläheisyys, vetovoimaisuus ja henkilöstöresulssit ovat tärkeitä uuden kunnan voimatekijöitä. Ja juuri niitä varten olemme täällä Pohjois-Satakunnassa pyrkimässä kuntiemme yhtymiseen.

Ei kommentteja: