perjantai 25. maaliskuuta 2011

Alttiiksi annettu


Jeesus puhui usein vertauksi. Niinpä hän vertasi itseään viinitarhuriksi ja meitä seuraajiaan viinitarhan työntekijöiksi. Tämäkin kertomus kuvaa Jumalan ihmeellistä armohoitoa.

Koko pelastushistoria on keskellemme tullutta Jumalan valtakuntaa. Sitä kuvaa olemisemme viinitarhassa, kuten lasten virressä olemme oppineet: Mä taimi olen sun tarhassas ja varten taivasta luotu. Tähän tarhaan meidät jo kasteessa on istutettu.

Jumalan valtakunta on todella keskellämme kulmakivenä Kristus, elävä Vapahtajamme. Tässä armon valtakunnassa eläen saamme tutkistella edestämme alttiiksi annettua Kristusta nytkin viettäessämme kirkkovuotemme hiljentävää paastonaikaa. Kristuksen viinitarhan hedelmistä virtaavasta elämännesteestä saamme nauttia ja oppia 3x3 lukumäärän verran hengen hedelmiä: Rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys,itsensähillitsiminen. Nämä hedelmät - lahjat eivät lähde meistä itsestämme, vaan Vapahtajastamme ja ovat hänen rakkautensa lahjoja meille ihmislapsille.

Saakoon näin Vapahtajamme kirkastaa itsensä meille meidän edestämme itsensä alttiiksi antaneena, ristinpuussa henkensä luovuttaneena niin että hän tällä ainutkertaisella rakkaudellansa saa murtaa meidät niin, että mekin haluaisimme hänen tähtensä ja hänen voimansa varassa tehdä hyvää lähimmäisillemme niin lähellä kuin kaukana. Näin mekin saisimme esimakua hengen hedelmistä. Aikanaan kreivi von Zinzendorf murtui nähdessään Jeesuksen ristinpuulla riippumista kuvaavan taulun, jonka alla luki: Tämän minä olen tehnyt sinun edestäsi, mitä sinä olet tehnyt minun edestäni. Hän perusti Herrnhutin eli Herran suojan laitokset, joissa hoidettiin sen ajan apua tarvitsevia vähäväkisiä.

Näin mekin saamme pitää hyvää huolta vähäisistämme, vammaisista, sairaista, veteraaneista. Jopa kirkko kampanjoi köyhyyden poistamiseksi. Näin Kristuksen viinitarhan työntekijöinä tiedämme ja tunnemme hänen antautuneen altiiksi raskaisiin kärsimyksiin ja kuolemaan meidän kaikkien edestämme, myös vähäisiempienkin veljiemme puolesta. Hätä ja tuska maailman suurempi on kuin aavistan, ken tahtoo kärsivää auttaa niin täällä kotimaassa kuin Vapahtajamme käskyä toteuttaen maailmanlaajan lähetystyön välityksellä.

Ei kommentteja: