torstai 28. huhtikuuta 2011

Avaisjuhlallisuuksissa

Itsestään ei saisi puhua, mutta jokainen koemme kaiken oman itsemme kautta, miten muuten voimmekaan kertoakaan elämyksistämme ja tapahtumistamme. Niin myös kuvaan tapahtuma- ja elämysrikkasta eduskunnan avajaisjuhlallisuuksien päivää. Joku onkin kysynyt, olisinko muutama aika sitten voinut kuvitellakaan olevani mukana näissä tapahtumissa puhemiehistön jäsenenä. En todellakaan!

Ensi kertaa protokollan vaatimuksesta olin jopa mustan auton takapenkillä isäntänä, kun poliisisaatossa menimme avajaisjumalanpalvelukseen Tuomiokirkkoon, jonka vaikuttavasta jumalanpalveluksesta kerron seuraavassa blogissa. Kansanedustajat seurasivat linja-autoissa ajaessamme esteettömästi halki kaupungin liikennevalojen olessa keltaisella ja poliisien ohjatessa katujenkin risteyksissä ihan kuin valtiovierailuilla.

Puhemiehinä johdimme sitten koko eduskunnan kirkkoon, meidän puhemiesten paikat oikeusasiamiehen ja pääsihteerin kanssa olivat toisessa penkkirivissä, etupenkkiin johdettiin sitten Presidentti ja tohtori Arajärvi. Toisella vasemmalla puolella eturivissä istuivat presidenttipari Koivistot ja sitten maan hallitus.

Eduskuntatalossa meillä varapuhemiehillä oli mieluisa tilaisuus vastaanottaa ja toivottaa tervetulleiksi presidenttipari puhemiehenaukiolla ja johtaa heidät hallituksen kättelyn jälkeen
täysistuntosaliin, jossa presidentti piti puheensa. Puhemies Ben vastasi kunnioittavasti ja presidentti julisti valtiopäivät avatuiksi. Puheet olivat hyviä ja koskettelivat ajankohtaisia ja osin polttaviakin aiheita.

Avajaisistunnosta me varapuhemiehet johdatimme presidentin edelleen erilliseen huoneeseen, jossa meillä neljällä oli hyvää aikaa juttutuokioon, ennenkuin puhemies oli suorittanut diplomaattikunnan ja muiden virallisten vieraiden kättelyt ja voimme taas tulla presidenttiparin kanssa puhemiehen kättelyyn ja käydä katettuun juhlapöytään. Tarkan etiketin mukaan pöydässä istuivat presidentti- puhemies-ja pääministeriparit sekä saarnan pitänyt piispa Kalliala puolisoineen sekä diplomaattikunnan vanhin ambassador Lucien Fatu Romaniasta sekä me varapuhemiehet. Muut juhlavieraat ja kansanedustajat saivat nauttia seisovan pöydän antimia.

Päivään mahtui vielä lyhyt täysisinto, ryhmäkokous ja pitkäaikaisen puhemiehen ja pääministerin Paavo Lipposen 70-vuotisonnittelut puhemiehen työhuoneessa ja eduskuntataloa esittävän taulun luovuttaminen. Illalla vielä oli kansallisoopperassa baletti Romeo ja Julia, mutta silloin olin jo matkalla uusiin seikkailuihin Parkanon junassa .

Ei kommentteja: