keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Puhemiehistöön

Tänään sitten oli eduskunnan ensimmäinen täysi-istunto. Puhemiehistön vaali meni nuottien mukaisesti, kolme suurinta puoluetta sai edustajansa puolueiden suuruusjärjestyksessä: Zyskowicz, Urpilainen, Joutsenlahti.

Äänestys suoritetiin lippuääänestyksenä aakkosjärjestyksessä nimenhuudon mukaan. Annetut äänet lasketaan ja luetaan jokainen lippu erikseen, kuten presidentin vaaleista on tullut tutuksi. Eero Heiniluoma joutui lukemaan yli 190 kertaa Zyskowiczin nimen, meinasi kieli syystäkin mennä solmuun useamman kerran. Etukäteen oli sovittu, että kirjoitusvirheet hyväksytään ja kaikille oli kännykköihinkin annettu kirjoitusmalli. On tuo Benin sukunimi siksi konstikas. Itse sain 184 ääntä. Esim. hyvät ystäväni Ilkka Kanerva ja Mauri Pekkarinen olivat jo poistuneet jättäen äänestämättä.

Kokoomus ja demarit olivat jo aiemmin päättäneet ehdokkaastaan. Me perussuomalaiset teimme päätöksemme vasta aamupäivän ryhmäkokouksessa, jossa siis sain pitkän linjan miehenä kannatuksen, kolmas kausi eduskunnassa on alkanut, ministerin sihteerinä olin sekä Pekka Vennamon että Raimo Vistbackan aikana ja eka jäsenkortti ja myös kunnallinen luottamustehtävä on alkanut vuodesta 1969.

Vaalin jälkeen me puhemiehet annoimme juhlallisen vakuutusken eduskunnan edessä sekä suomeksi että ruottiksi. Kuvauksen jälkeen puhemiesneuvoston salissa oli tiedotusvälineille kahvi- ja haastattelutilaisuus. TV-uutissa pitkin iltaa asia kerrottiin ja varmaan huomisen lehdissä on jotain kahvipöytäkeskuteluistammekin. Jutasta tulee tietenkin ministeri, Ben aikoo olla puhemiehenä vain hallitusneuvotteluiden ajan, joten taidan olla ainoa, joka jatkaa koko valitun ajan, valinta on aina vuodeksi kerrallaan. Keskustahan on vaatimassa myös varapuhemiehen paikkaa, mutta se on vasta neljänneksi suurin puolue, joten paikka ei sille tällä kerralla kuulu.

Ennen kaikkea puhemies ja mutta myös koko puhemiehistö on keskeisessä asemassa eduskunnan työskentelyä ohjaamassa yhdessä puhemiesneuvoston kanssa, johon lisäksi kuuluvat valiokuntien puheenjohtajat, joita perussuomalaiset on saamassa kolme: ulkoasiainvaliokunta Timo Soini, puolustusvaliokunta Jussi Niinistö, hallintovaliokunta Jussi Halla-aho. Hekin varmaan muuttuvat, jos pääsemme hallitukseen.

Ei kommentteja: