perjantai 9. syyskuuta 2011

Ensimmäinen viikko putkessa

Työntäyteisen syyskauden aloitusviikko oli heti täynnä toimintaa, niin itse eduskunnassa kuin myös oheisohjemissa, kun oltiin katsomassa Kaurismäen uutta elokuvaa ja myös Suomi-Ruotsi-maaottelun eka päivää.

No niin: eduskunnan syksyn ensimmäinen viikko pähkinänkuoreen. Eka päivästä tiistaista jo kerroinkin omana blogina. Viikon jokaiselle eduskuntatyöpäivälle riitti istuntoja ja niin näyttää jatkuvan koko syksyn ajan, koska aikatauluissa olemme kuukauden myöhässä johtuen eduskuntavaalien turhasta siirtämisestä entisestä käytännöstä kuukautta myöhäisemmäksi. Myös hallitusneuvottelut kestivät totuttua kauemmin kuten hyvin muistamme saamamme JYTKYn johdosta.

Keskiviikon istunnossa oli lähetekeskustelussa oikeuskanslerin kertomus. Aina ennen istuntoa on puhemiesneuvosto ja sen jälkeen vielä meidän kolmen puhemiehen kokous. Kauden aluksi oli puhemiehien käytettävä runsauden sarvea myönnnettäviä ulkomaan opintomatkoja hyväksyessämme, yhden päätöksen osalta jääväsin itseni, kun Venäjän ystävyysryhmässä olen menossa ehkä kymmmenettä kertaa Petroskoihin, johon aiemmin olen järjestänyt useita turistimatkoja inkeriläisveljeskirkkoomme tutustumaan.

Torstain pitäisi olla toivoa täynnä, mutta sitä ei ollut liiemmin esittää pääministerillä hänen tiedottaessaan ajankohtaisesta taloustilanteesta, josta myös olen tehnyt erillisen blogin. Koko eduskuntakauden ensimmäinen kyselytunti vietiin läpi 1. varapuhemies Pekka Ravin johdolla. Suurin oppositiopuolue eli perussuomalaiset saa aina esittää ensimmäisen kysymyksen, ryhmäpuheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner puuttui tuloerojen repeämiseen, josta keskusteltiinkin puolisen tuntia. Toinen oppositiopuolue keskusta kysyi kuntauudistuksesta ja sen lisäksi neljä suurinta hallituspuoluetta ehtivät nipin napin esittämään kysymyksen, joista ei saatu aika keskustelulle, vain ministerien vastaukselle, kaikki ministerit olivatkin kiitettävästi paikalla. Moni edustaja valitti sitä, ettei päässyt tekemään jatkokysymyksiä, mutta televisioinnin johdosta aika on rajallinen, vain yhden tunnin mittainen.

Torstai on myös ryhmäkokousten päivä. Ensimmäistä kertaa saimme kokoustaa omassa meitä varten valmistuneessa uudessa ryhmähuoneessa, johon 39 edustajalle oli saatu istuinpaikat, entiseen ryhmähuoneeseen mahtuikin vain viisi kansanedustajaa. Ilmassa oli juhlan tuntua ja niin saimme nauttia oikein täytekakkukahvit ja keskustella vilkkaasti monista mieliämme koskettavista kysymyksistä myös eduskunnan työjärjestysten osalta.

Illalla tennispalatsissa Kaurismäen Le Havre oli koskettava kertomus pakolaispojasta ja häntä auttaneesta ranskalaismiehestä ja koko korttelin yhtymisestä pojan suojelemiseen poliisivoimia vastaan ja lopulta jopa poliisipäällikön asettummisesta pojan puolelle, jotta poika saatiin salakuljetettua turvaan Ranskasta Englantiin. Vaikka en olekaan edes elokuvaharrastaja saati mikään fani, niin elokuva oli katsottava järkyttävänä tarinana ja luonnikkaina osasuorituksina, joskin raittiusmiestä vähän häiritsi jatkuva tupakointi, eikö ilman nikotiiniakin voisi elää.

Perjantaina sitten olikin kaksi lyhyttä istuntoa, ensimmäisessä laitettiin pöydälle Itävallan ja Suomen verosopimusta koskeva mietintö, toisessa oli sen I käsittely. Lain hyväksymisellä on kiireinen aikataulu. Itävallan presidentti muuten vieraili lehterillä eduskunnassa kyselytunnin aikana, isäntänä puhemies Heinäluoma, siksi Ravi johti puhetta kyselytunnilla. Illalla Suomi-Ruotsi-maaottelussa vip-tiloissa sai tavata monia tuttuja alkaen Jukka Uunilasta, Lasse Virenistä ja Lauri Tarastista. Tuli vain lyhyt yöuni, kun klo 22 jälkeen lähdettiin Hesasta ja lauantaiaamuna alkoi siunaus jo kello 9. Muutenkin tahtoo aika käydä kortille tai yksinkertaisesti loppua, kaikkea tarvittavaa ei ehdi mitenkään!

Ei kommentteja: