sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Salailua

Suomen Kreikalta saaman vakaussopimuksen salaaminen on aiheuttanut melkoisen mielipideryöpyn Timo Soinin nostettua sen julkisuuteen. Ja ihme ja kumma, puolesta ja vastaan linja kulkee tarkalleen opposition ja hallituksen välistä. Hallituspuolueilla on jopa otsaa puolustella salailua.

Sopimuspapereita ovat tosin kansanedustajat saaneet käydä lukemassa virkamiehen näyttäessä tätä monisatasivuista englanninkielistä asiapaperipinkkaa, joka kaiken lisäksi on niin vaikeaselkoista talous- ja juridiikkakieltä, ettei edes yksi eduskunnan parhaista asiantuntijoista varatuomari Kimmo Sasi ole ymmärtänyt kaikkea lukemaansa. Tekstiä lukemassa käynyt toinen kansanedustaja Markus Mustajärvi puolestaan kertoo papereita esitelleen virkamiehen kertoneen, ettei hänen monikymmenvuotisen virkauransa aikana koskaan ennen ole sattunut tällaistakaan tappausta.

Lakitieteen professori puolestaan on todennut tämän salailun olevan täytin käsittämätöntä ja jopa lainvastaista. Perussuomalaiset pohtivatkin, jätetäänkö asian tiimoilta rikosilmoitus. Eihän kansanedustajilta saa salata mitään heidän päätäntävaltaansa kuuluvia ja niihin vaikuttavia asioita. Lisäksi asiapaperit pitää saada omalla äidinkielellä, joka suomeksi tai ruotsiksi.

Koska asiapaperien sisältö on julistettu salaiseksi, josta ei saa kenellekään kertoa, ei Timo Soinikaan ole käynyt lukemassa tekstejä. Näin hänelle on jäänyt oikeus kertoa ulkomaan asiantuntijoilta ja ulkomaisista lehdistä saamiaan tietoja, joita hän onkin ansiokkaasti tuonut esiin pitkässä avustajiensa kanssa laatimassaan seikkaperäisessä blogissaan.

Loppujen lopuksi salailun tarkoituksena voikin olla se, etteivät saaadut vakuudet todellisuudessa merkitsekään juuri mitään. Julkisuudessa on kerrottu niiden olevan korkeintaan 20% koko lainamäärästä ja niidenkin saamiseksi on maksettava kymmeniä miljoonia, joista korotkin lankeavat joka vuosia. Ja eihän mikään muu maa ole edes halunnut vastaavia vakuuksia, pikemminkin kerrotaan muiden maiden edustajien naureskelleen Suomen saamille takuille.

Suomi on suostunut Kreikan vaatimuksesta tähän salailun tiehen ehkä sopimuksessa mainittujen pankkien nimeämisen vuoksi.Kuitenkin paperit olisi voitu julkistaa jättämällä nimetyt pankit pois. Kansanedustajilta ei minkään lain perusteella voida kieltää sen tiedon saamista. mitä hän tarviotsee kansnaedustajan työtänsä tehdessään ja päättäessään tässä tapauksessa miljardiluokan lainaehdoista Kreikanmaalle.

O tempora, o mores ( huudahdus Ciceron puheessa Cataliinaa vastaan).

Ei kommentteja: