keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Välikysymys kuntauudistuksesta

Kuntauudistusvälikysymystä puitiin väsyksiin asti, loppuajan puhemiehenä sain johtaa puhetta aina uuden vuorokauden puolle kello 1.05 asti. Yli 200 puheenvuoroa käytettiin, koskeehan kunta-asiat meitä kaikkia. Varsinainen äänestys hallituksen luottamuksesta on perjantaina.

Keskustan jättämän välikysymyksen lisäksi esitimme me perussuomalaiset epäluottamuslausetta hallitukselle kuten kolmantena myös vasenryhmä.

Kaikki olivat suurin piirtein sitä mieltä, että kuntauudistusta tarvitaan. Mielipiteet hajautuvat sitten siihen, miten asiassa on edettävä. Suuri yksimielisyys vallitsee kyllä siitäkin, että pakkoliitoksia ei hyväksytä.

Pelkkä kuntien liittyminen jättikunniksi ei vähennä lakisääteisiä velvoitteita, joita valtiovalta on sälyttänyt kuntien hartioille antamatta vastaavia taloudellisia voimavaroja. Aina huonommaksi kääntyvä huoltosuhdekaan ei muutu paremmaksi. Siksi olisikin muutettava valtion ja kuntien välisiä tehtäväjakoja ja ennen kuntaliitoksia annettava uusi sote (sosiaali- ja terveys) -palveluja säätelevä lakiesitys, jossa esimerkiksi erikoissairaanhoito siirrettäisiin valtiolle. Myöskin yhtenä mahdollisuutena voitaisiin koko kuntien budjeteista suuren osan vievä sairaan- ja terveydenhoito erottaa omaksi valtiovallan ylläpitämäksi osa-alueeksi.

Kuntademokratia on kuitenkin kaiken kaikkiaan kansanvaltamme henkireikä eikä pelkillä suurkunnilla saa lähidemokratiaamme kuiduttaa.

Ei kommentteja: