perjantai 27. huhtikuuta 2012

Kalliisti ansaittu juhla

Suomen siniristilippujen hulmutessa navakassa tuulessa vietettiin vuosittaista kunniakansalaistemme kansallista veteraanipäivää. Aloitin aamulla käymällä eduskunnan terveysasemalla vanhassa postitalossa, jonne ns. C-rakennuksen eli virastotalon väki on muuttanut korjaustöiden alta. Marskin patsaalle oli ryhmittynyt eri veteraanijärjestöjen edustajat lippuineen juhlalliseen kunnianosoitukseen. Samanlainen kunniakäynti seppeleenlaskuineen on ollut myös Kankaanpään sankarihaudoilla rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan järjestämänä. Itsekin kuulun tähän toimielimeen.

Perjantainen eduskuntatyö loppuu aina täysistunnon päättymiseen kello 13.30, jonka jälkeen pääsee lähtemään kotimaisemiin. Niin mekin teimme eduskunta-avustajani Jari Koskelan Jaguarilla kolmisin erityisavustajani Pekka Nikkolan kanssa. Joten ehdimme hyvin Kankaanpään kello 18 alkaneeseen veteraanijuhlaan, jonne tulijoitakin sain olla muiden neuvottelukunnan jäsenten kanssa kättelemässä tervetulleiksi.

Juhlassa oli ilahduttavan paljon väkeä, niin veteraaneja kuin nuorempiakin. Ohjelmakin oli taas mieltä sykähdyttävää. Satakunnan Sotilassoittokunta antoi oman vaikuttavan panoksensa Jääkärienmarsilla, Sillanpään marssilaululla ja loppuksi yhdessä Kankaanpään ja Jämijärven mieskuoron ja Korsutöpinän kanssa esitetyllä Veteraanin iltahuudolla ja yhdessä lauletulla Maamme-laululla.

98-vuotias Vihtori Siivo muisteli sodan päättymispäivää omakohtaisin kokemuksin. Niinisalon varuskunnan komentaja everstiluutnatti Pertti Lahtinen kosketteli juhlapuheessaan myös vast´ikään tehtyä puolustusvoimauudistusta vakuuttaen puolustustahdon ja -kyvyn edelleen säilyvän monista supistuksista huolimatta.

Tervehdyksissä seurakunnan sanan toi pastori Ahti Iivonen. Lukion oppilaan sanan esitti Petteri Saarela.

Valtiovallan tervehdyksesssä sotiemme vetaraaneilla ja kotirintaman kestämisestä huolehtineille naisille korostin veteraanien hyvän huolenpidon merkitystä. Siitä kantavat huolta myös omat yhdistykset Sotainvalidien Veljesliitto, Sotaveteraaniliitto ja Rintamaveteraaniliitto. Valtiovallalla ja kunnilla on merkittavä osansa, kunnat kuten myös Kankaanpää tarjoavat esim. ateriapalveluja. Sotilassoittokunnastamme pyrimme pitämään kiinni kaikin mahdollisin tavoin. Ja jo kunniavelkamme veteraaneillemme edellyttää, että heistä pidetään hyvää huolta loppuun asti ja myös me nuoremmat työskentelemme  kaikin voimin heidän isänmaallisen toimintansa velvoittamina  Suomen parhaaksi.