perjantai 17. elokuuta 2012

Helsinkipäivän ohjelmaa

Helsinki Marathonin aattopäiväksikin riitti ohjelmaa pääkaupungissa. Sain olla Sotainvalidien Veljesliiton tilaisuudessa, isännöidä eduskunnassa Pohjois-Korean suurlähettilästä ja olla mukana Helsingin juhlaviikkojen avajaisvastaanotolla, myös voin jo edellispäivänä hakea kilpailunumeron Töölön Kisahallista (muuten ensimmäisen kerran näin etukäteen Marathonin 32.vuotisessa historiassa, vaikka joka kerran olenkin ollut mukana).

Sotainvalidien Veljesliiton ehdotuksesta puolustusministeri oli myöntänyt kolmisenkymmentä ansioristia, joita noutamaan oli paikanpäälle saapunut yli kaksikymmentä. Mitalit oli myöntänyt puolustusministeri Stefan Wallin, ne oli jakamassa uusi puolustusministeri Carl Haglund sopivasti hotelli Marskin kokoustilassa Carl. Komea punavalkoisella nauhalla varustettu ansioristi rinnassamme saimme olla yhteiskuvassa ja kiitospuheessani toi esiin, miten miellyttävää on osallistua sotainvaliditoimintaa "Veljeä ei jätetä"-hengessä. Myös sain muistuttaa vielä jäljellä olevien sotainvalidien vammaprosenttirajojen poistamisesta, jotta kaikilla, myös pienempihaitta-asteisilla sotainvalideilla olisi mahdollisuus samoihin etuisuuksiin ja pääsymahdolllisuus kuntoutuskoteihin. Ministeri lupasikin tehdä hallituksessa parhaansa.

Pohjois-Korean Tukholmasta myös Helsinkiin akkreditoitu suurlähettiläs mr. Hui Chol RI oli jäähyväiskäynnillä Helsingissä ja sain olla hänen isäntänään eduskuntakäynnillä, jossa mukana oli myös lähetystön sihteeri Chol Ho KWAK. Sain muistuttaa mieliin, että Suomesta tänäkin vuonna Fidan ja Punaisen Ristin kautta avustetaan Etelä-Koreaa 580 000 eurolla. Kohteina ovat aluesairaaloiden ja hammashuollon sekä siemenperunan kehittämishankkeet. Maassahan tälläkin  hetkellä on vakava aliravitsemustila aikaisemmasta kuivuudesta ja nyt tulvista johtuen, osin muut syyt tiedämmekin. Toivoimme molemmin puolin rauhallisen rinnakkaiselon säilymistä molempien Koreoiden välillä.

Väkeä kuin pipoa oli Helsingin juhlaviikkojen avajaisvastaanotolla kaupungintalolla, pääasiassa nuoria ns. kulttuuri-ihmisiä. Eipä paljon ollut tuttuja, perussuomalaisiakin vaikuttajia lopulta löytyi. Vanha Aholansaaren rippikoulusta lähtien tuttu radion musikkiohjelmissa mukana oleva Miikka Maunula oli mieluisa keskustelukumppani. Juhlaviikkojen teemana on 2012 syytä altistua uudelle, toivottavasti antia on muutakin kuin vain pelkkiä ryyppyjuhlia, johon malliin valitettavasti on pahoin ajauduttu erään helsinkiläisen analyysin mukaan.