sunnuntai 12. elokuuta 2012

Israel-konferenssin satoa

Israelin ystävien kolmipäiväisillä kesäjuhlilla riitti ohjelmaa ja tilaisuuksia. Jo perjantaina aloitettiin sapattiaterialla ja sunnuntaina lopetettiin päivällä pääjuhlaan, jossa siunattiin myös Israelia neljällä kielellä, koska vierailijoita oli niin Venäjältä Inkerin kirkon venäjänkielinen pastori Alexey Shepelev, Israelista arabikristittyjen pastori Kamil Dow arabiaksi ja messiaaninen eli juutalainen kristitty pastori Rafi Shimon hebrean kielellä sekä tietysti myös suomeksi toiminnanjohta  Ilkka Vakkuri. Pääjuhlan lopuksi laulettiin niin Israelin kuin Suomenkin kansallislalulut Hatikva ja Maamme laulu. Molemmat tuntuivat tietysti sykähdyttäviltä, mutta tällä kertaa erityisesti Maamme, kun se jäi soimatta juuri päättyneissä Lontoon Olympialaisissa, muuten vasta toisen kerraan nykyolympialaisten aikana.

 Puheenvuorossani sain tietysti tuoda maamme korkeinta päättävää elintä johtavan eduskunnan puhemiehistön tervehdyksen samalla muistuttaen, että meillä on vielä paljon korkeampi tervehdys tähän juhlaan: itse koko maailmaa hallitsevalta Jumalalta. Toin esiin myös monia yhteisiä tekijöitä niin Israelin kuin Suomen välillä. Molemmille kansoille on kuitenkin vain yksi tie pelastukseen: Jeesus Kristus, jota juutalaiset eivät vielä ole ottaneet vastaan odottamanaan Messiaanaan.

Viittasin moniin  Raamatun mainintoihin Kaanaanmaasta, Palestiinasta ja Pyhästä maasta, mutta ennen kaikkea Vanhan Testamentin profeetallisiin sanomiin niin Sakarjan, Jesajan ja Jeremian kirjoissa, joissa ennustetaan Jeesuksen tulemista Messiaana, esimerkkinä vaikkapa vain: Minä vuodatan Daavidin suvun päälle ja Jerusalemin asukasten päälle armon ja rukouksen hengen. He katsovat m i n u u n, jonka ovat l ä v i s t ä n e e t.

Palautin mieliin myös Israelin valtion perustamisen 14.5.1948 ja sen jälkeiset monet sodat, joissa kaikissa Israel menestyksekkäästi on puolustanut itsenäisyyttään.

Kuitenkin lopullisena totuutena on jouluaamun tekstiksi otettu Roomalaiskirjeen sana siitä, kun Jumala muinoin ja monesti ja monella tapaa oli puhunut isille profeettain kautta, on hän näinä viimeisinä päiivinä puhunut Pojan kautta, joka on hänen kirkkkautensa säteily ja on toimittanut puhdistuksen synneistä ja on nyt Majesteetin oiekalla puolella ja on sieltä hallitseva koko maailmaa.
Hänen edessään hänet tunnustaen saamme niin juutalaiset kuin me kristitytkin notkistaa polvemme ja tulla osallisiksi hänen kirkkautensa säteilystä.