keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Happigeneraattori raivaa tiensä

Suomen sanotaan olevan yksi maailman vähiten korruptoituneita maita? Asian perään on laitettava todella suuri kysymysmerkki. Onko joko niin, että muissa maissa on vielä enemmän tätä kaikenlaista lahjomis ja hyvä-veli- käytäntöä  tai sitten sinisilmäisesti yritetään uskotella, että kyllä me suomalaiset sentään olemme parempia kuin muut eikä tunnusteta tosiasioita, sillä todella usein ja monilla aloilla törmää jatkuvasti siihen, että jatkuvasti käy niin, että voidaan järkeenkäyvät vaihtoehdot ja kaivattuja säästöjäkin tuovat ratkaisut tyynen rauhallisesti estää.

Monella alalla näyttää olevan status quo vallitsevana. Näin otsakkeenkin esittämässä tapauksessa. Vaikka kaikki tosiasiat puhuvat generaattorilla tuotetun hapen puolesta: se on hyväksytty niin EU:ssa kuin nyt pitkän viivyttelytaistelun jälkeen myös Suomen farmakopea on joutunut tunnustamaan tosiasian generaattorihapen tasa-arvoisesta asemasta Agan ja Voikosken markkinoiman kaasuhapen rinnalla, kustannustekijänä generaattorihappi on korkeintaan sadasosa nyt markkinoita hallussaan pitävään kaasuhappeen verrattuna, varmuustekijänä kriisitilanteissa se on ylivertainen poistaen myös vaaralliset ja luontoa kuluttavat maantiekuljetukset, niin silti esimerkiksi sairaalakäyttöön generaattorihappea näyttää olevan todella vaikea saada, aina löytyy vastustusta täysin tosiasioihin perustumattomasti. Muusta ei voi olla kysymys kuin tästä piilossa olevasta korruptiosta. Pitäisikö rikostutkijat laittaa asialle.

Vakuutusoikeuslääkärit on toinen vastaavanlainen esimerkki. Yleisesti tunnetua on, miten eläkkeelle on ylivoimaisen vaikeaa päästä lukemattomista lääkärinlausunnoista huolimatta, vakuutusoikeuslääkäri voi - ilman mahdollisuutta vetää vastuuseen - tyrmätä vaikka kuinka pätevien erikoislääkärienkin eläkelausunnot. Valitus on niin´ikään tehoton, kun vakuutusoikeudessa samat vakuutuslaitoksilta palkkaa saavat lääkärit ovat tyrmäämässä valitukset ja oikaisuvaatimukset.

Rinnastaisin tähän myös poliittiset virkanimitykset. Nykyhallituksenkin  ministerit ovat kilvan nimittäneet oman puolueensa henkilöitä oman ministeriönsä virkoihin. Kuntatasolla on vallalla sama malli sulle mulle periaatteella. Pätevyydestä ei ole niinkään kysymys kuin sopivuudesta.

Elämmekö me sarvikuonojen maassa, vaikka ko. eläinten pitäisi viihtyä paremmin lämpimimmissä olosuhteissa. Happigeneraattorin pilottihanke on kaiken jälkeen kuitenkin raivaamassa tietänsä ensimmäisenä pilottihankeena sairaalamaailmaamme, puolustusvoimien lentokonekäytössä happea on tällä järjestelmällä tuotettu jo vuosikausia.