tiistai 23. heinäkuuta 2013

Artemisia Vulgaris

Artemisia vulgaris eli yleinen maruna eli kaikkien tuntema ja vihaama PUJO. Ottaa todella kupoliin, kun tätä meidän allergikkojen vihaamaa kasvia ei saada kitketyksi pois. Se olisi niin helppoa, kun nähdessään kasvin vetäisi sen juurineen pois, niin ei vähään aikaan kasvaisi samassa paikassa. Meidän siitä kärsivien ei tietenkään nyt kukinnan aikana pidä käydä niihin käsiksi.

Myllymäen Rännipalloille pitää nostaa hattua, he järjestivät oikein pujon poistamistalkoot. Ajatuksen pitäisi vaan levitä ja myös kunnanmiehille eli kunnonmiehille, he kun työkseen kuitenkin pitävät ympäristöstämme huolta. Asia tuli ajankohtaiseksi oltuani ensimmäistä kertaa aikaa säästääkseni liikuntakeskuksen kuntoradalla iltalenkillä. Olen joskus puhunut kenttämiehille samasta asiasta; hieno ja hyväkuntoinen reitti pilaantuu, vaikka vain yhdessä kohdassa on enemmän pujoja. Kruunuojan ylitysten jälkeen ylämäen jälkeen takaisin Niemen tien yli tultaessa on vuodesta toiseen pujoja enemmän kuin tarpeeksi, kuntoreittikin pienenee siinä vain kapeaksi poluksi. Pujoja on myös harjoituskentän päädyssä. Muuten reitillä on vain yksittäinen pujo siellä täällä. Ei vaatisi tunninkaan työtä, kun pujot nypittäisiin juurineen pois.

Urheilukentän lähireittiä oli niitettykin reunoilta alueelta, jossa ei ollut kaatunut ainoatakaan pujoa, yksi puska aivan niiton reunassakin oli jätetty pystyyn. Minkälaista ohjeistusta esimiestenkin taholta työntekijöille annetaan? Liekö esimies kertaakaan viitsinyt kiertää koko reittiä, jonka kesäkunnossapito ei todellakaan vaadi kustannnuksia talvisten latujen hoitoon nähden, josta ei voi muuta kuin antaa kiitoksen. Ladut ovat talvisin todellakin mitä parhaassa kunnossa, heti lumisateiden jälkeenkin. Siksi alueen voisi kerran kesässä kiertää ja niittää pujot pois, sillä mikään ei ole sen halvempaa kuntoilun edistämistä!

Vai täytyykö vaan jatkossakin ajella Kuninkaanlähteelle tai viidentienristeykseen, jossa pujot eivät tee haittaa ja kimmoisat kangaspolut aivan houkuttelevat juoksulenkille?

Ei kommentteja: