keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Syntyikö säästöjä - vaatii vastauksen

Puolustusvoimauudistuksessa eli varuskuntien lakkauttamisessa puhuttiin ja perusteltiin toimenpiteitä voimakkaasti saavutettavilla säästöillä. Tällä samalla syyllä samassa yhteydessä ajettiin alas seitsemän sotilassoittokuntaa, vaikka ne ovat ansiokkaasti esiintyneet omilla alueillaan mitä moninaisimmissa tilaisuuksissa. Eikä sovi unohtaa myöskään kaikkia sotiemme veteraanien juhlia ja maanpuolustusjärjestöjen kokoontumisia. Soittokuntien panos juhlien arvokkaan ohjelmiston esiintyjinä on ollut merkittävä. Ovathan ne olleet usein alueittensa ainoita ammattimaisia soittokuntia ja orkestereita. Näin ne ovat ylläpitäneet ja tuoneet esille kansamme vahvasti tuntemaa ja tukemaa maanpuolustustahtoa.

Kansalaisten rakastama sotilassoitto uhaa nyt jäädä soittokuntien keskittämisen johdosta entistä vähäisemmäksi, kun soittokunnat sijaitsevat hyvin harvoilla paikkakunnilla. Entiset soittokunnat pystyivät soittamaan vain jopa 15 hengen miehityksellä maallikon mielestä täysipainoista sotilas- ja muutakin musiikkia. Jäljelle jääneiden soittokuntien soittajien lukumäärää on suurennettu moninkertaisiksi sillä perusteella, että näin voidaan esittää hienompia ja korkeatasoisempia teoksia. Tavalliselle Matti Meikäläiselle riittäisi isänmaallisten tuntojen nostattajaksi nykyisilläkin miehityksillä saavutettava taso.

Vain suuremmat musiikin erityisasiantuntijat, kuten ylikapellimestarit, ymmärtävät tasoeron, mutta onko sen saavuttaminen menetettyjen mahdollisuuksien arvoista. Tähänkin asti on voitu soittaa esim. kahden soittokunnan yhteiskonsertteja, kuten Vaasan Pohjanmaan ja Niinisalon Satakunnan sotilassoittokuntien toimesta. Myös suurempia yhteisesiintymisiä on järjestetty, kuten Haminan kuuluisat Tattoo-soitot.

Ja mitä tulee sitten mainostettuihin kustannussäästöihin. Merkittäviä kustannusten vähennyksiä ei ole saavutettu, koska jäljellä olevien soittokuntien soittajien lukumääriä on moninkertaistettu. Tämän vuoksi on myöskin jouduttu rakentamaan uusia, suurempia harjoitustiloja tai vuokrattu kalliita harjoitustiloja esim. Helsingin musiikkitalosta. Myös esiintymismatkat tulevat kalliimmiksi pidempien matkojen ja suurempien joukkojen vuoksi.

Missä siis ovat mainostetut säästöt? Onko otettu huomioon sitä, että maakuntien ihmiset jäävät entistä harvempien maanpuolustushenkeä kohottavien sotilassoittokuntien esitysten varaan juhlissaan? Mitkä ovat todelliset kustannusvertailut entisten, vielä voimassa olevien ja tulevaisuudessa toimintaan jäävien sotilassoittokuntien osalta. Onko harkittu tämän puolustusvoimien suhteellisen halvan, mutta suuriarvoisen pr-toiminnan alasajon aiheuttamaa tappiota tulevaisuudessa koko puolustuslaitoksellemme sekä kansalliselle puolustuskyvyllemme maamme kansalaisten maanpuolustustahdon vähentyessä? Herää kysymys, miksi  ja millä oikeudella ollaan näinkin viemässä vakaata puolustustahtoamme ja kykyämme alaspäin?

Ei kommentteja: