lauantai 20. heinäkuuta 2013

Lauantaipäivän satoa

Väinö Onni Iivari kastettiin tänään. Kaikki vanhoja kunnon suomalaisia nimiä. Väinö tulee Kalevan pääsankarista Väinämöisestä ja on esiintynyt kalentereissa 1880-luvulta lähtien. Onni on myös saman ajan nousevalta suomalaiskaudelta käännöksenä kreikankielen Makarioksesta ja latinan Felixistä. Iivari tulee ruotsinkielen Ivar-nimestä ja on merkinnyt muinaisskandinaviassa jousella varustettua taistelijaa. Suomalaistunut Iivari tuli almanakkaan v. 1908.

Karkun komeassa kivikirkossa sain olla vihkimässä onnellista hääparia ja tutustuin samalla myös lähellä olevaan hautausmaahan, jonka erikoisuutena on kirkontornista mallinsa saanut korkea vainajien säilytysrakennus eli proosallisesti ruumishuone. Enpä ole ennen nähnyt yhtä erikoista.

Kaikki nykyiseen Sastamalaan liitetyt kunnat olivat edellisellä kansanedustajakaudellani Turun ja Porin pohjoista vaalipiiriä. Siksi ajelin niin Karkun keskustan kautta kuin myös Mouhijärven Uotsolan keskustan halki ja myös Suodeniemen kirkonkylän läpi, jossa läpikulkupaikkana Tampereen suuntaan tulee useamminkin käytyä. Nostalgisissa tunnelmissa. Näin on itsenäisiä kuntia hävitetty eikä kuntalaisille ole seurannut siitä mitään hyvää, siitä kertoi jututtamani häävieraskin Mouhijärveltä. Ja kuitenkin nykyhallitus on ajamassa edelleen kuntaliitoksia. Ei hyvä! Mutta onneksi meissä kahdessa oppositiopuolueessa on voimaa vastustaa tuloksekkaastikin tätä pakkoliitosepisodia.

Lauantaisaunakin teki poikaa, kun muuten lenkkienkin jälkeinen peseytyminen on tullut usein korvattua uimareissulla. Puhtaus on puoli ruokaa, ehkä enemmänkin?

Ei kommentteja: