sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Totuus ja harha

Vuoden kulussa kirkkopyhillä on joskus osuvia nimiä, kuten tänään: Totuus ja harha. Pyhän virreksi sopi erinomaisesti jo kouluajoilta tuttu Sakari Topeliuksen kirjoittama "Totuuden Henki, johda sinä meitä etsiessämme valkeuden teitä." Se myös veisattiin voimakkaimmin konfirmaatiokirkossa Nokialla, muut virret taisivat olla oudompia. Olisi hyvä valita mahdollisimman tuttuja virsiä, silloin niihin paremmin yhdyttäisiin. "Jo joutui armas aika" ei esimerkiksi olisi mitenkään poissuljettu näin kesäaikana konfirmaatiosta, ja varmasti kirkko raikuisi 400 kirkkovieraan veisatessa.

Veljen tyttären toiseksi vanhimman pojan rippikoululeiri Nokian leirikeskuksessa Urhatusssa oli ollut onnistunut. Konfirmaatiossa vallitsi reipas meininki, laulukin sujui yli kolmikymmenhenkiseltä rippikoululaisjoukolta hienosti.

Kansankirkon vahvuuksia on tällainen voimakas yhdessäolon henki ja myös perinteiden kannattelema yhteisöllisyys. Mikä muukaan saisi koolle näin suuren joukon kansaa, Nokiallakin taisi olla  jo kesän viides rippikoulu. Sukulaiset voivat kokoontua yhteen tällaisissa elämää täynnä olevissa hyvissä merkeissä, eikä vain usein ainoiksi kokoontumisiksi muodostuvissa hautajaistunnelmissa.

Riparin isoset kävivät pappinsa johdolla vielä rippikodissa tuomassa laulutervehdyksen. Ripille päässyt Lasse Juhani sai myös hyviä kokemuksia ja uusia kavereita. Hänet toivotettiin mukaan myös ensi kesää varten käynnistettävään isoiskoulutukseen.

Nuoruudesta muistan päivän teemaan liittyen laulun "Totta sekä oikeaa horjumatta puolla! Herran tiellä ihanaa elää on ja kuolla." Kyllähän se niin on, vaikkei aina siltä tuntuisikaan! Totta on myös tämän laulun ensimmäinen säkeistö: "Riennä riemuin eespäin vaan tietä Jumalasi, joskin löydät määrämaan vasta kuollessasi." Niin myös toinen säkeistö: "Ällös pelkää yötä maan: Taivaan tähdet loistaa. Luota Herraan Jmalaan, hän voi varjot poistaa."

Kiitos kutsusta rippijuhliin!

Ei kommentteja: