lauantai 13. heinäkuuta 2013

Jeesus matkakumppani

"Jeesus matkakumppani" on Länsi-Suomen 107:nnen herännäisjuhlan tunnuksena tänä vuonna. Se on otettu kalantilaisen virsirunoilija Efrain Jaakolan virrestä. Hänen muistolaattansa on kirkon ulkoseinässä alttarin takana ja siihen merkitty hänen monimerkityksellinen sanontansa: "Moni kuolee uskossaan, mutta ei elä uskostaan." Tulee vaan mieleen, ettei silloin olekaan kyseessä pelastava usko, onhan usko ilman tekoja kuollut.

Kalanti on liitetty Uuteenkaupunkiin, joten siellä on enää kappalainen Esko Halivaara. Päiväseuroissa puhunut Pekka Rantala on meitin vihkipappimme vuodelta 1970, jolloin hän toimi nuorena pappina Kankaanpäässä. Hän on toimi sittemmin 
vuosikymmenet Kalannin kirkkoherrana.

Illan ystävyysseuroissa laulettiin sekä rukoilevaisten "Armon lapset veisatkaa" -kirjasta että Siionin virsiä. Olin saanut ehdottaa puheeni edellä veisattavaksi Antti Achreniuksen Siionin virttä "On laupeus sanomaton. Hän, Jeesus, kun hoitanut on."

Seuroissa puhuneen, laitilalaisen rehtorin Tapio Niemen tavoin toin myös terveiset sisarherätysliikkeen heränneiden Herättäjäjuhlilta. Kerroin juhlien viimeisen puheenpitäjän Jussi Vihantolan hiljentäneen juhlaväen lopuksi polvirukoukseen. Hänen isoisänsä Oskari Vihantola on aikanaan syntynyt ja kasvanut Satakunnan Pomarkussa. T
avoiteltuaan ensin korkeaa hengellisyyttä hänelle kirkastui: Ole sellaisena kuin tällä hetkellä olet Jumalan edessä, hänellä on antaa, mitä sinulta puuttuu. Ja häneltä puuttuivat kaikki; pyhitetty elämä, vanhurskas mieli, usko, katumus ja synnintunto, mutta hän sai rukoilla: "Kuljeta Herra minut mihin tahdot." Sillä hetkellä vierähti kaikki kuorma hänen päältään. Seurauksena oli, että hän sai heränneen kansan ystäväkseen, vaikkei heitä ennemmin ollut tuntenutkaan. Niinpä hän sitten toimi kaksikymmentäkolme vuotta heränneen kansan matkasaarnaajana ja toimitti mm. Heräävä nuoriso -lehteä.

Juhlat jatkuvat sunnuntaina, kirkastussunnuntain messussa saarnaa emeritus arkkipiispa Jukka Paarma. Itse en ole enää paikalla, sillä Kankaanpäässä odottaa toinen kaste pyhänä, kolmas onkin jo seuraavana lauantaina. Neljäs kaste on myös jo sovittuna Kankaanpäässä. Jari Koskela suorittaa kasteita paljon enemmän, koska hän on suosittu varsinkin vihkipappina ja nuoret parit pyytävät sitten myös mielellään vihkipappiaan kastamaan syntyviä lapsiaan.

Ei kommentteja: