keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Kesän herkkää kauneutta

Näin valtavan hienon näkymän ollessani klo 22 aikoihin lenkin jälkeen uimassa Kuninkaanlähteen takana, Vihun kylän puoleisessa armeijan tekemässä altaassa. Pyöreä punainen aurinko loisti horisontissa kultaisen vanan heijastuessa veden pintaan. Oli aivan tyven ilta ja aivan veden pintaa pitkin  liiteli runsaasti pääskysiä ilmeisesti hyönteisiä pyydystämässä. Luojan luonto ja kesä osaa olla kaunis.

"Maat, metsät hiljenneinä ja meret tyyntyneinä kiittävät Jumalaa. On laannut voima tuulten, vaikene puhe huulten. Vain sydän puhua nyt saa." Näin laulaa 25-vuotiaana, vuonna 1746 kuollut, tunnettu virsirunoilija Johan Kahl kuvaten tämänkinhetkisiä tuntojamme mitä osuvimmin nykyvirsikirjan virressä 560.

Toinen ehkä vieläkin tunnetumpi, ruotsalainen virsirunoilija Lina Sandell on puolestaan pukenut luonnon kauneuden kiitosmieleen virressä 461: "Kiitä Herraa, yö ja päivä, pimeys ja valokin! ... Lähde, virta, meren laine, ylistykseen yhtykää." Ja kiitosmieltä saavat esittää myös vuoret, laaksot, aamun kirkkaat kastehelmet, pienin kukka ja metsän puut voivat huminoida Herran suurta nimeä.

Ainakin tämän loppuviikon ajan saamme nauttia vielä hellejaksosta. Voimme myös ihailla kesämme suloisuutta ja olla todella kiitollisia siitä, että saamme elää tällaistakin aikaa kauniissa suvisessa Suomemme maassa.

Näin oli eilisiltana, tänään aurinko samaan ilta-aikaan paistoi täysin erilaisena ihan normaalin keltaisena eikä ainoatakaan pääskystäkään näkynyt Kuninkaanlähteen Vihunkylän puoleisessa vesialtaassa, ei kyllä ollut hyönteisiäkään, vaikka oli yhtä tyyntä kuin eilenkin.

Tänään sain muuten ties monenneko selityksen tämän vesialtaan tekemisestä ja kaikkein uskottavimman kaiken lisäksi: se on kaivettu, jotta on saatavissa riittävästi vettä, jos viereisillä turvesoilla syttyy paloja. Kertojana sisarenmies Kari Pihlajaniemi itsekin armeijasta eläkkeellä ja leikkasi juuri orapihlaja-aitamme taas säällisen näköiseksi. Tattista vaan huru mycket. Heillä muuten oli yökylässä Samuel heidän tyttären hurmaava 2,5 vuotta vanha poika, jota kyllä kannatti ja kannattaa käydä katsomassa!

Ei kommentteja: