tiistai 16. heinäkuuta 2013

Suomi-Areenassa saunan lauteilla

Kesähelteet ovat menneet, kova tuulikin puhalsi, kun me Satakunnan kansanedustajat olimme Porissa Puuvillan puistossa, Kokemäenjoen rannan "saunan lauteilla". Olisi saanut olla läpimämpääkin, kun kukaan ei oikein lyönyt löylyäkään. Eikä sekään olisi taitanut auttaa, kun avoimen taivaan alla oltiin ja avoimin ovin ilman seiniä ja kattoa. Yleisöä oli paikalla mukavasti, kun me kaikki Satakunnan yhdeksän kansanedustajaa olimme vastaamassa kysyjän eli löylyn lyöjän eli juontajan, pääministerin valtiosihteeriksi hiljan nostetun Olli-Pekka Heinosen kysymyksiin. Muutama yleisökysymyskin ehdittiin käsitellä tunnin ja vartin kestäneessä paneelissa. Erotuomari Jari Levonen sai muutaman kerran puhaltaa pilliinsä ylipitkiä vastauksia keskeyttääkseen. Ei muuten soinut pilli kertaakaan omien puheenvuorojeni aikana, eihän nyt puhemiehen sovikaan sovittuja sääntöjä rikkoa!

Ennen yleisöpaneelia olimme jo pari tuntia Satakuntaliiton, Satakunnan kansanedustajien ja poliittisten piirijärjestöjen edustajien palaverissa monien ajankohtaisten asioiden merkeissä. Uutena opetusministerinä nyt kolmisen kuukautta toiminut Krista Kiuru kertoi koulutusasioista ja varsinkin nyt esillä olevista koulutuspaikoista. Niitä ollaan vähentämässä hallituksen kehysriihen mukaisesti ikäluokkien vähentymisen ja säästösyiden vuoksi, vaikka edelleen 110 000 nuorta on jo ennestään vailla koulu- tai työpaikkaa. Silti hallitusohjelmassa puhutaan nuorten yheiskuntatakuusta. Nämä eivät oikein sovi yhteen, kun esimerkiksi oppisopimuksen rahoja vähennetään, mutta toisaalta juuri vaikeasti työllistettäville räätälöidään nimenomaan oppisopimuspaikkoja.

Kirkko on myös mukana Suomi-Areenalla. Piispa Kaarlo Kalliala ja kansanedustaja Anna Kontula, siviilissä väitellyt tohtori, keskustelivat salin täyteisen yleisön edessä aiheenaan "Maailma huutaa, Jumala kuiskaa". Pääasiassa mielenkiintoinen keskustelu käytiin tohtori Kontulan äskettäin julkaistun kirjan pohjalta. Tietysti sivuttiin myös ministeri Räsäsen jälleen polemiikkia nostattaneita lausuntoja Kansanlähetyspäivillä. Ko. rouvan ansiosta kirkko on menettänyt jo kymmeniä miljoonia kirkosta eroamisten johdosta. Olisiko peiliin katsomisen paikka. Emmehän me elä pelkästään rahasta, mutta ilman sitä on vaikea tulla toimeen ja toisaalta työmies on palkkansa ansainnut.

Ei kommentteja: