lauantai 7. syyskuuta 2013

Jytky ei ole sulanut

Ylen teettämän viimeisimmän gallupin uutisoinnin otsakkeessa oli jälleen: Perussuomalaiset ovat suuremmat kuin kokoomus. Niinpä edellisestä mittauksesta suurin nousija oli Perussuomalaiset 1,3 %, Keskusta 1 %. Kokoomus laski 0,5 % ja Demarit 0,6 %. Suurin on kuitenkin Keskusta, 3,5 % suurempi kuin Perussuomalaiset.

Merkillepantavaa on molempien oppositiopuolueiden yhteenlaskettu kannatusetumatka, joka on kymmenystä vaille  yhdeksän prosenttiyksikköä luvuin 42,2 ja 33,3.

Keskustan nousukiito on ollut melkoinen, tämän vaalikauden alimmista luvuista nousua on lähes 10 %, niinpä Keskustan kannatus on nyt 23,8 %, Perussuomalaisten 19,3 %, Kokoomuksen 18,3 % ja Demarit ovat alempana kuin koskaan eli kannatus on 15 %.

Mielenkiintoista on Perussuomalaisten osalta myös tutkijoiden tulos siitä, että 80 % puolueen kannattajista on vakiintuneita, aivan kuten muissakin suurissa puolueissa vakikannattajien osuus on hyvin korkea.

Mahdolliset muutokset ovat nykyisin hyvin suuria, lähes 40 % kyselyn kohteina olevista ei ilmaise lainkaan puoluekantaansa. Päivän tilanteet voivat olla hyvinkin vaihtelevia, mitkä asiat ja puheenaiheet kulloinkin ovat pinnalla ja antavat mielipiteenmuodostukselle vauhtia. Elämme mielenkiintoisia aikoja!

Ei kommentteja: