tiistai 8. lokakuuta 2013

Lasten huoltajuuskiistojen ratkaisemiseksi

Kirjallinen kysymys sosiaali- ja terveysministeriölle:

Lastensuojelun huoltajuusviranomaisen perustaminen tai asiantuntija-avusteisen sovittelun laajentaminen

Eduskunnan puhemiehelle
Erotilanteissa "lapsen etu" ei aina toteudu lapsen todellisen edun mukaisesti. Erosta johtuva huoltajuusriita voi pitkittyä ja mutkistua usein sen vuoksi, että asiassa olisi tarve olosuhdeselvitykselle. Pahimmillaan huoltajuusriidat kärjistyvät huoltoriitakierteiksi, ja niiden käsittely voi kestää jopa vuosia. Lapsen etu tulisikin kiistatapauksissa tutkia, perustella ja dokumentoida perusteellisesti, eikä sitä saisi enää soveltaa kummankaan vanhemman hyväksi ilman painavaa syytä (esim. toisen vanhemman kyvyttömyys hoitaa lapsia). Lasten omia mielipiteitä häiritsevät mm. toisen vanhemman vieraannuttamistoimenpiteet, joiden tavoitteena on rikkoa lapsen suhde toiseen vanhempaan. Tältä pohjalta tehty huoltajuuspäätös voi olla jo lähtökohdaltaan pielessä. Myös sosiaalityöntekijät syyllistyvät väärien tietojen antamiseen huoltajuuspäätöksissä.
 
Toisesta vanhemmastaan vieraantunut lapsi on itse tilanteen uhri, jolle saattaa aiheutua tapahtuneesta psyykkisiä ongelmia. Lapsen kehityksen kannalta on suosittava yhteishuoltajuutta, mutta silloin kun se ei ole mahdollista, olisi löydyttävä mahdollisimman oikeudenmukainen, lapselle paras vaihtoehto niin, että lapsi voisi elää turvallisessa ja hänelle parhaassa mahdollisessa hoidossa kodissaan.
 
Lasten huoltajuusasioita tarkastelemaan pitäisi perustaa huoltajuusviranomaisen virka. Viranomaisen puoleen voitaisiin kääntyä lastenhuoltoon liittyvissä riitaisissa tapauksissa ja niiden ratkaisevissa päätöksissä. Viranomaisen olisi oltava puolueeton, eikä se saisi toimia paikallistasolla ja olla fiksaantunut paikallisintresseihin, vaan se kuulisi riidan molempia osapuolia.
 
Toisena vaihtoehtona huoltajuusriitojen ratkaisemiseksi olisi jo kokeiluasteella oleva asiantuntija-avustaja, joka pyrkii yhdessä sovittelua johtavan käräjätuomarin ja vanhempien kanssa löytämään ratkaisun huoltajuusriitaan. Asiantuntija-avusteiset huoltoriitojen sovittelut ovat tuottaneet erittäin hyviä tuloksia niissä maan käräjäoikeuksissa, joissa ne ovat olleet kokeilussa. Huoltajuusviranomaisen viran perustamista tai asiantuntija-avusteisen sovittelun laajentamista koko maan käräjäoikeuksiin olisikin kiirehdittävä pikaisesti riitaisten huoltajuustapausten ratkaisemiseksi lasten edun mukaisesti.
 
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Mitä hallitus aikoo tehdä lasten huoltajuusviranomaisen viran perustamiseksi tai huoltoriitojen sovittelun laajentamiseksi koko maan käräjäoikeuksiin?

Helsingissä 3 päivänä lokakuuta 2013
 
Anssi Joutsenlahti /ps
Kimmo Kivelä /ps
Pietari Jääskeläinen /ps
Ville Vähämäki /ps
Ari Jalonen /ps
Kauko Tuupainen /ps
Anne Louhelainen /ps
Juho Eerola /ps
Martti Mölsä /ps
Arja Juvonen /ps
Laila Koskela /ps
Mika Niikko /ps
Ritva Elomaa /ps
Lea Mäkipää /ps
Vesa-Matti Saarakkala /ps
James Hirvisaari /ps

Järvi Kuntien alan "virkamiehet" olivat täysin tunneperäisillä syillä asianhoitajia.....paljon tinasivat, paljon pilasivat, nyt heidän kolvinsa kylmenee...ja on syytäkin "energiapolitiikan takia"...
 
  •  
    Anssi Joutsenlahti Kylmä kolvi ei tosiaan enää energiaa haukkaa. Sosiaalitantat - anteeksi vain - usein ovat hyvin yksipuolisia avioerotapauksissa lasten huoltajuuksista päättäessään ja sen jälkeen ei mikään muuta heidän ehkä jopa taitamattomastikin tekemäänsä päätöstä. Kokemusta on - ei tosin onneksi omalla kohdalla - mutta hyvän ystävän järkyttävää tilannetta seuranneena.
     
  • Ei kommentteja: