keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Kiittäisimme armostasi

Aikaisempina vuosina maassamme vietettiin neljää rukouspäivää. Näin syksyllä kiitospäivä keskittyi sadonkorjuun jälkeiseen kiitokseen, jollaiseen tänä syksynäkin on mitä parhaiten aihetta erinomaisen satokauden jälkeen. Vuodentulo on korjattu, on kiitoksen aika.

Apostoli Paavali kehottaa kirjeessään Timoteukselle anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta. Myös Jeesus itse kehottaa katsomaan taivaan lintuja ja kedon kukkia ja etsimään ensin taivaan valtakuntaa, niin myös kaikki muu sen ohella annetaan. Jos todella osaisimme ottaa vastaan taivaalliset lahjat, niin saisimme kokea Jumalan huolehtivan myös näistä ajallisista asioistamme.

Herännäissaarnamies Aku Räty vastasi kysyjälle baarissa, kun hän oli siunannut ruokansa, että tuliko yhtään lisää: ”Ei tullut lisää, mutta maku parani.”

Näin on kiitoksenkin laita. Paavali jopa kehottaa kiittämään ja rukoilemaan oman aikansa esivallan puolesta, vaikka juutalaiset olivat Rooman maailmanvallan alistamia eikä siitä varmastikaan ollut helppoa kiittää.

Aina ei tunnu olevan kiitoksen aihetta. Siionin virressä tämä puhutaan sanoiksi: ”Kiitäisimme armostasi, jonka annoit, Herramme, mutta kuinka kiitostasi mykkäraukat veisaamme. Kiitokseen ei taivu kieli, voimaton se siihen on, kun on murtumaton mieli, sydän kylmä, huoleton.”

Kuitenkin on juuri niin kuin samojen virsien esipuheessa mainitaan, että murheen alla veisaa Siioni heleimmin Herralle kiitosta. Vain harvoin osaamme kiittää myötäkäymisistä, vaan otamme niistä pikemminkin kunnian itsellemme. Kiitokseen virittäjänä toimivat paremminkin erilaiset elämässämme esiin tulevat murheet. Silloin huomaamme olevamme riittämättömiä omassa varassamme ja tarvitsemme auttajaa: ”Katso, Herra, nääntyneihin. Uudeksi luo mielemme. Kerran kiitossäveleihin vielä taipuu kielemme.”

Näin voimme kiittää Jumalaa ja jokainen päivämme voisi olla kiitospäivä. Alussa mainitussa Timoteuskirjeen kohdassa sanotaankin, että kiittäminen on hyvää ja otollista Jumalalle, meidän Vapahtajallemme, joka tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden.
 

                                                                                                                                                                                                                                              

Ei kommentteja: