sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Niinisalon sotilassoittokunnan jatkamisesta


Kirjallinen kysymys puolustusministeri Haglundille

Niinisalon sotilassoittokunnan toiminnan jatkaminen

Eduskunnan puhemiehelle
 
Yksi puolustusvoimauudistuksen yhteydessä alas ajettava on Niinisalon sotilassoittokunta varuskuntakaupungissa Kankaanpäässä. Puolustusvoimauudistusta perusteltiin saavutettavilla säästöillä seitsemän sotilassoittokunnan kohdalla huolimatta niiden ansiokkaasta esiintymisestä omien alueidensa monissa tilaisuuksissa ja usein alueensa ainoina ammattimaisia soittokuntina ja orkestereina sekä kansamme maanpuolustustahdon ylläpitäjinä.
 
Ministerin antaman vastauksen mukaan saavutettavat säästöt eivät ulotu soittokuntaväen radikaalilla vähentämisellä kuitenkaan esim. tilamenoihin. Sotilassoittokunnille on myös rakennettava uusia tiloja yksiköiden suurentuessa. Tästäkin koituu lisää kuluja, kun vanhat, pieniä yksiköitä hyvin palvelleet soittokuntatilat jäävät samanaikaisesti tyhjilleen. Nyt perustettavat suuret soittoyksiköt voivat tarpeen mukaan jakaantua pienempiin kokonaisuuksiin. Aiemmin pienet soittokunnat saattoivat järjestää yhteissoittoja, mutta vain tarpeen mukaan isommalla, kalliimmalla kokoonpanolla. Niinpä ministerikin toteaa, että lakkautettavien sotilassoittokuntien toiminnallista vajetta ei määrällisesti kyetä täysimääräisesti paikkaamaan. Myös toiminnan uudelleenjärjestelystä koituu kustannuksia, kuten ministeri vastauksessaan toteaa. Luvatut säästöt alkavat siltä osin toteutua vasta aikaisintaan vuonna 2014.
 
Koska Niinisalon sotilassoittokunta pystyy vain 15 hengen miehityksellä soittamaan täysipainoista sotilas- ja muutakin musiikkia ja se sijaitsee varuskuntakaupungissa, josta käsin sen arvokas toiminta voisi jatkua ennallaan Satakunnassa ja muuallakin täysipainoisesti, sen säilyttäminen sotilassoittoyksikkönä olisi hyvin perusteltua.
 
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
 
Mitä hallitus aikoo tehdä Niinisalon sotilassoittokunnan toiminnan säilyttämiseksi ennallaan?

Helsingissä 3 päivänä lokakuuta 2013
Anssi Joutsenlahti /ps
Kimmo Kivelä /ps
Jussi Niinistö /ps
Pietari Jääskeläinen /ps
Ville Vähämäki /ps
Ari Jalonen /ps
Kauko Tuupainen /ps
Martti Mölsä /ps
Juho Eerola /ps
Anne Louhelainen /ps
James Hirvisaari /ps
Arja Juvonen /ps
Laila Koskela /ps
Mika Niikko /ps
Ritva Elomaa /ps
Pentti Kettunen /ps
Lea Mäkipää /ps

Ei kommentteja: