torstai 14. marraskuuta 2013

Rikkaan malmivarantomme hyödyntäminen

 Suomi on edelleen maailman ykkönen. Näin esimerkiksi kaivostoiminnan houkkelevimpana investointikohteena. Suomessa on 12 metallikaivosta ja metallia louhitaan 30 kaivoksessa. Suurimpia ovat Pajala-Kolari, Sokli ja Talvivaara. Onkin kysyttävä, annammeko käytettäviksi maaperärikkauksiamme liian halvalla, Suomen royaltit ovat lastenkengissä muihin maihin verrattuna. Jotain pitäis todella tehdä!

Tämä kävi ilmi ympäristövaliokunnan avoimessa kokouksessa aiheeltaan Kestävä ja kannatettava kaivostoiminta? Ja varsinkin Helsingin yliopiston kansantaloudellisen metsäekonomian professorin Olli Tahvosen alustuksesta.

Talvivaaran kohtalo on parast´aikaa vakavassa tilanteessa. Tänään kuultiin uutinen alihankkijoiden palkanmaksun lopettamisesta. Ministeri Vapaavuori toteaa valtion mukaan tulon jatkorahoitukseen olevan kiinni yksityisen rahoituksen mukanaolosta. Todellinen ympäristökatasrofi olisi kyseessä toiminnan loppuessa, jätevesien puhdistaminen vie joka tapauksessa vähintään neljä vuotta, josta siis kuitenkin on huolehdittava.

Ei kommentteja: