lauantai 14. joulukuuta 2013

Jämin joulumaa

Suomen Kuvalehti kertoi yllättävän tosiasian: Vuonna 1990 70 % 21-vuotiaista miehistä asui kotona, mutta vuonna 2012 vain 38 % asui kotona. Ovatko muuttaneet vallan vieraisille vain perätikö veneen alle? Tämän aasinsillan kautta voinee siirtyä Jämin joulumaahan, joka on kuin kotonaan juuri Jämillä.

Jämillä on koko viikonlopun esillä joulumaa, joka on kerännyt koko Areenan ja pihamaankin täyteen kauppiaita ja runsaasti kävijöitä. Pienestä alusta on kehittynyt merkittävä joulunalustapahtuma kuluneen kymmenen vuoden aikana ja se on tervetullut lisä Jämin kehittämisessä. Joulumaa Jämillä on sikälikin osuva, kun siellä on hiihtoputki ja jopa porojakin.

Olimme Kankaanpään rintamaveteraanien kanssa Jämin lomahotellilla vuosittaisessa jouluruokailussa ja oli hyvä, että se osutettiin joulumaan kanssa samaan aikaan. Tuli näin eka kertaa käytyä katsomassa tätä menoa, joka nyt juhlii 10-vuotisjuhliaan ja tuntuu vuosi vuodelta vain vahvistuvan. Kaupankäynnin lisäksi muutakin ohjelmaa riitti. Kankaanpään ja Jämijärven yhteinen mieskuoro esiintyi ja hartaushetkessä seimen äärellä puhui Esa Vuorenmaa, kirkkovaltuutettumme Jämijärven seurakunnasta.

Omasta ajastani Jämijärven kirkkoherrana onkin kulunut jo toistakymmentä vuotta, joten silloin ei vielä tätä Jämin joulumaata ollut. Pitääpä tulevina vuosinakin käydä katsomassa, jottei käy samalla tavalla kuin monille eka maratonilta maaliin pääsijöille. Silloin voi olla mielessä maaliin tultua, että tulipa juostua samalla kertaa kaksi maratonia, ensimmäinen ja viimeinen. Kyllä se mieli sitten monella muuttuu, kun ensin vähän toipuu matkan rasituksista ja niitä maratoneja kertyy lisääkin. Näin myös tämä Jämin joulumaassa käynti  ei saa jäädä samalla kertaa ensimmäiseksi ja viimeiseksi. Eipä siihen ole mitään aihettakaan.

Ei kommentteja: