keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Sote-uudistus yhteistyössä

Tänään sitten tapahtui se ihme, että Sote saatiin hyväksytyksi, eihän se vielä ole valmis, mutta kaikkien puolueiden yhteisesti hyväksymä malli lähtee nopealle lausuntokierrokselle palatakseen syksyllä eduskunnan valiokuntakäsittelyyn ja muodostuakseen siten laiksi.


Viiden järjestelyvastuussa olevan Sote-alueen malli on hyvä ja tuottajina toimivat nykyisenkin käytännön mukaisesti kunnat tai kuntayhtymät. Sote-alue ei tilaa tuottajia, joten paikallisille toimijoille jää paljon sananvaltaa. Sote-alueenkin päättäjät kyllä muodostuvat kuntien edustajista.


Malli ei ole minkään puolueen yksin ajama, vaan kaikkien on täytynyt sovitella ja tyytyä kompromissiin, mutta tärkeintä on ollut päästä eteenpäin ja tehdä päätöksiä. Onhan Kataisen hallitus aikaillut kolme vuotta pääsemättä mihinkään tulokseen. Meillä ei yksinkertaisesti ole enää aikailumahdollisuutta. Vieväthän sosiaali-terveyspalvelut jo nyt yli puolet kuntien varoista ja nyt on korkea aika saada niille jotain rotia ja myös saada myös palvelut saman tasoisiksi kaikkialla laajaa maatamme  ja turvata nimenomaan lähipalvelut. Tämä kaikki on nyt mahdollista saavuttaa, vaikka vaaditaan vielä paljon työtä että kaikki tavoitteet saavutetaan.


Me olemme myös käsitelleet rakennettua viiden sote-alueen mallia sekä maanantaina että tiistaina ryhmäkokouksessa työryhmässä toimineiden edustajiemme Hanna Mäntylän ja professori Mauno Vanhalan johdolla. Nyt voimme myös sanoa kaikille, että me perussuomalaiset olemme yhteistyökykyisiä ja koko uudistukseen saatiin puhtia, kun myös opposition puoluejohtajat pääsivät muiden kanssa sopimaan uudistuksen linjoista maaliskuussa. Emme siis ole yksinomaan arvostelemassa ja heittämässä kiviä rattaisiin, vaan teemme myös rakentavaa yhteistyötä silloin, kun siihen annetaan mahdollisuus olla vaikuttamassa yhdessä muiden kanssa. Ja tämä uudistus on  malliesimerkki hallituksen ja opposition rakentavasta yhteistyöstä silloin kun on kysymyksessä todella koko maan ja kansan kannalta elintärkeistä asioista kuten nyt tämä uudistus.


Tietysti odotamme rahoitusmallin valmistumista, vaikka tiedämmekin kaikkien kuntien kantavan kustannustaakan kokonaisvaltaisesti. Samoin lähipalvelulaki tarvitaan ja se on valmistumassa vasta ensi vuoden alkupuolella, kuitenkin tämän eduskunnan aikana.


Tänään myös eduskunnan viimeisenä työnä ennen kesälomalle lähtöä äänestimme hallituksen ohjelmasta ja äänin 99-79, yksi tyhjä ja poissa 20, hallitus sai luottamuslauseen. Silmään pisti, että muuten niin ahkerasta ryhmästämme ainakin viisi oli poissa koko tämän viikon eli lähteneet jo lomamatkoille. Eihän heidän läsnäolonsa tosin olisi tulosta muuttanut.


Samaa sukupuolta olevien parien kansalaisaloitteen pohjalta tulleesta avioliittolakiehdotuksesta äänestettiin lakivaliokunnassa ja selvästi äänin 10-6 se hylättiin. Syksyllä sen tullessa suuren salin käsittelyyn ei kukaan tiedä varmasti lopputulosta. Perussuomalaiset olemme perinteisen avioliittokäytännön kannalla eli se on naisen ja miehen välinen liitto. Ja nykyisin voimassa olevan rekisteröidyn parisuhteen pitäisi riittää samaa sukupuolta olevien lakisääteisten asioiden turvaamiseen.

Ei kommentteja: