perjantai 19. syyskuuta 2014

Kiitollisuutta oppimaan


Yksi tärkeä ominaisuus, joka meiltä  niin kovin helposti unohtuu, mutta olisi kovin tarpeellista, on kiitollisuus. Mitä meillä on, jota emme loppujen lopuksi ole saaneet lahjaksi. Aivan kuten Martti Lutherkin luettelee jokapäiväiseen leipään kuuluvat moninaiset tarpeemme ja jatkaa Taivaallisen Isämme pitävän meistä näin hyvää huolta sulasta isällisestä, jumalallisesta hyvyydestänsä ja laupeudestansa ilman mitään ansiotamme ja mahdollisuuttamme.

 

Kaunis ja lämmin syksy on jatkunut hyvin pitkälle yli puoliväliin syyskuutamme, kaikki viljat pitkän poudan ansiosta on saatu hyvin korjattua ja muutenkin syksyn sato on tallessa. Kiitoksen aihetta on riittämiin. Psalmeissakin kehotetaan: Kiitetty olkoon Herra Jumala, Israelin Jumala, ainoa, joka ihmeitä tekee. Kiitetty olkoon hänen kunniansa nimi iankaikkisesti, ja kaikki maa olkoon täynnä hänen kunniaansa.

 

Suurin kiitoksen aihe on kuitenkin syntiemme sovittaja ja elämäämme voimaa ja tarkoitusta antava Vapahtajamme Jeesus, jossa toteutui  profeetta Jesajan ennustus jo vuosisatoja ennen hänen syntymäänsä: Herran Henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut julistamaan evankeliumia köyhille; hän on lähettänyt minut saarnaamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen, saarnaamaan Herran otollista vuotta. Juutalaisille nämä asiat olivat perin tuttuja, olivathan he olleet pakkosiirtolaisuudessa, joka seitsemäs vuosi oli heille vapautuksen vuosi ja joka 50. vuosi suuri riemuvuosi. Jeesuksessa ilmestyi suuri riemuvuosi. Hän haluaa antaa armahduksen meille kaikille mitä moninaisimmin ahdistetuille ja vaivanalaisille.

 

Sadonkorjuun kiitosaikaan sopii brasilialaisen arkkipiispa Helder Cameran rukous: Herra, eikö sinun luomakuntasi ole tuhlari? Aurinko valuttaa suunnattomasti valoa ja sadettakin tulee joskus jopa kaatamalla. Hedelmiä ei tule läheskään niin paljon kuin siemeniä on lentänyt. Sinun ylenpalttisuutesi opettakoon minulle sydämen avaruutta. Sinun suuripiirteisyytesi saakoon minut irti pikkumaisuudesta. Katsellessani sinua, tuhlaileva ja avokätinen antaja, auta minuakin antamaan arvelematta, kuin kuninkaan poika, kuin Jumalan oma. Amen.

 


Ei kommentteja: