maanantai 6. lokakuuta 2014

Ahvenia Ahvenanmaalla

Yksitoista ahventa, joista kolme yhdellä kerralla, heittouistimen siimassa oli peräti kolme koukkua.
Vaikka normaalisti olen tyytynyt hankkimaan kalat torilta, ei tämä kalastaminenkaan tuntunut hassummalta mennessämme Ahvenanmaalla veneretkellä Kobban luodolle, jossa on ollut äärimmäinen luotsiasema Ruotisiin mentäessä ja jonka edessä aukeaa pelkkä aava meri ja sen takana sitten Ruotsi. Muuten eivät ahvenanmaalaiset isäntämme tunteneet lainkaan meidän suomalaisten rakastamaa laulua: Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa. Sitä ei ilmeisesti ole lainkaan ruotsinnettu, taitaa olla monta muutakin hyvää biisiämme jäänyt kääntämättä ruotsikielelle.


Niin, todellakin vietimme erittäin antoisan päivän varapuhemies Pekka Ravin kanssa Ahvenanmaalla maakuntapäivien puhemiehen Britt Lundbergin kutsumana Ahvenanmaan kansanedustajan Elisabeth Nauclerin sinnikkäästi painostaessa meitä lähtemään matkaan. Isäntäseurueeseemme kuuluivat heidän lisäkseen varapuhemiehet Viveka Eriksson ja Roger Jansson, maaherra Peter Lindbäck ja sokerina pohjalla yhteinen tuttavamme meidän kummankin aikana kansanedustajana ollut Gunnar Jansson.


Sivumennen mainiten Viveka kertoi olleensa luokkatoveri Cristian Janssonin kanssa, joka puolestaan on naimisissa Kankaanpään kamreerin tyttären Kirsi Saarisen kanssa ja he asuvat Marianhaminassa Cristianin toimiessa tohtorismiehenä sairaalan laboratorion esimiehenä. Kirsi ja Cristian olivat molemmat kovia yleisurrheilijoita ja siten tutustuivat aikanaan toisiinsa. Maailma on siis pieni. Onpa Marianhaminassa teologikurssilaiseni Sirkka-Liisa Enqvistkin, joka on toiminut ensimmäisenä naiskirkkoherrana Ahvenanmaalla ja on tulossa 50-vuotiskurssitapaamiseemme loppuviikolla myös tänne eduskuntaan, jossa toimin kursiimme vierailun isäntänä.


Saimme oivan tietoiskun parast´aikaa valmisteilla olevasta Ahvenanmaan itsehallinnon uudistuksesta, joka on nyt parlamentaarisessa  toimikunnassa ja olisi tarkoituksena saada se valmiiksi itsehallinnon 100-vuotisjuhlaan v. 2021, sillä Kansainliitto myönsi Ahvenanmaalle demilitarisoidun itsehallinnon 1921.  Hyvin toimiva Åland on myös Suomen etu, molemmat tarvitsemme toisiamme ja välillämme vallitsee hyvä yhteistyö ja sitä vain pitää entisestään parantaa.


Vaikka Ahvenanmaalla on vain 29 000 asukasta, on se kaikista saarialista ainoa, jonka väkimäärä on kasvava eli maahanmuuttajia on enemmän kuin poismuuttajia, vaikka molempia on runsaasti. Vilkas matkustajalaivaliikenne on alueen elinehto, näin mahdollistuu edullinen liikkuminen mantereelle eikä näinollen tarvitse ajatella elävänsä eristetyllä alueella. Laivojen paljoudesta saimme hyvän kuvan ollessamme aterialla Kobban luodon luotsimajalla, kun matkustajalaivoja meni molemmin puolin luotoa vähä väliä, niin Turkuun kuin Tukholmaankin.Ei kommentteja: