torstai 2. lokakuuta 2014

Vieraita taas viisikymmentä

50 henkeä Kankaanpäästä ja Jämijärveltä on vieraanamme eduskunnassa kello 11.45 alkaen. Ryhmähuoneessa kahvien lomassa kävi kaikkiaan seitsemän kansanedustajaamme tuomassa oman viestinsä. Seuraavaksi ryhmä jaettiin kahteen osaan ja oppaiden johdolla oli tutustuminen v.1931 valmistuneeseen arkkitehti J.S. Sirenin suunnittelemaan eduskuntataloon. Kello 14 heillä on ruokalassa lounas, jonka jälkeen he saavat seurata kello 16 alkavaa kyselytuntia. Sitten taas on edessä monen tunnin linja-automatka takaisin kotiin paljon nähneenä ja kokeneena. Yleensä kaikki ovat olleet erittäin tyytyväisiä tähän joka kausi tarjoamaani matkaan tutustumaan itse paikan päälle eduskuntamme toimintaan. Niin tälläkin kertaa!


Ennen kyselytuntia oli D-rakennuksen eli entisen kuntien talon rakennusurakan harjannostajaiset tavanomaisin menoin, puhemiehen tervehdys, rakennuttajan puheenvuoro, kun työmaalla ei ollut luottamusmiestä, rakentajien puheenvuoro jäi pitämättä. Musiikkia ja tavanomainen torstaipäivän menu: hernekeittoa, pannaria. Ja imitaattori muusikko viihdyttämässä, jos se nyt kokoajan viihtyisää olikaan.


Puhetta johtaessani kello 17.45 - 19.15 puhuttiin monesta hyvästä kansanedustajan valiokuntaan lähetettävästä aloitteesta. Katja Hänninen (vas) ehdottaa, että lapsilisä palautettaisiin etuoikeutetuksi tuloksi eikä sitä laskettaisi näinollen verotettaviin tuloihin eikä huomioitaisi toimeentulotukea määrättäessä. Tämä riippumattomuus poistettiin Ahon hallituksen aikana 2004.


Lauri Heikkilä (ps) esittää, että omaishoidon tuki tulisi kokonaan verovapaaksi. Samalla vallitsee laaaja yksimielisyys omaishoidon tuen maksatuksen siirtämisestä Kela:n hoidettavaksi. Arja Juvonen (ps) puolestaan ehdottaa itse käytännön hoitotyötä tehneenä vanhuspalvelulakiin liitettäväksi hoitajien vähimmäismitoitus 0,5 ja raskaampaan hoitoon 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohti. Timo Heinoselta (kok) oli kolme lakialoitetta terrorismista ja vankien lomaltapalaamattomuuden rangaistavuudesta samoin avovankilasta poistuville.

Ei kommentteja: