sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Nurmeksessa ihastumassa

Kaksi vuorokautta oltu kuin Herran kukkarossa ihailemassa kappaletta kauneinta Suomen Pohjois-Karjalan Nurmeksessa. Teologikurssikaveri Kyllikki Tiensuu vietti siellä entisen johtamansa kristillisen opiston maisemissa 70-vuotissyntymäpäiviään rikkaan ohjelman rakentaneena. Opisto on jo vuosia sitten jouduttu myymään ja pari vuotta se on valitettavasti seisonut tyhjänä ja jopa lämmittämättömänä, ikävää rakennusten tuhoutuminen, kyllä kai joku on omistaja, ellei muu, niin pankki.


Opistosta saatiin säilymään vanha arvokas monisatavuotisista jykevistä hirsistä rakennettu Haikola-talo, jossa oli onnitteluiden vastaanotto, Nurmeksen mieskuoron onnittelulaulut ja tänään sunnuntaina Kyllikin kollegan Suomen kirkkohistorian emeritusprofessorin Simo Heinisen perusteellinen esitelmä lähetystyömme alkuvaiheista Ambomaalla ja niistä monista vaikeista asioista, joita alkuvaiheissa riitti yllin kyllin.


Nurmes-talon juhlavassa Hannikaisen salissa esitti Kyllikin veljenpoika Kajaanin runoviikolla 2014 Vuoden nuoreksi runoilijaksi valittu Antti Tiensuu "Rakkausrunoja". Professori Tuija Hakkilan parituntinen pianokonsertti sisälsi Sibeliuksen, Schumannin ja italialaisen Nocturnen ja lopuksi iki-ihanan Beethovenin Kuutamosonaatin.


Sunnuntain juhlamenoihin kuului myös kirkonmenot Nurmeksen todella suuressa kirkossa, joka nyky-Nurmeksen väkilukuun 8300 henkeä verrattuna tuntuu jopa liiankin suurelta. Näitä Pielisen rantakaupunkeja on väestökato kohdellut todella kaltoin, päivän Karjalaisessa kerrottiin Lieksasta, jossa väkiluku on nyt 12.400 ja on ollut parhaimmillaan 27.000. Kyllä Nurmeksessakin joskus on laskettu 20.000 asukasta. Eivät yksin mahtavat vaara- ja järvimaisemat elätä.


Jumalanpalveluksen jälkeinen soppalounas oli seurakunnan Rukoushuoneessa, jossa saarnankin pitänyt Pekka Kiviranta esitteli ELY:n eli Evankelisen Lähetys-yhdistyksen toimintaa. - Majoittuneina suuri osa juhlavieraista olimme Bomban kylpylähotelissa tosin nauttimatta kylpylän etuisuuksia tiiviin ohjelman vuoksi. Esim. lauantaina lähdin Helsingistä klo 7 ja tänään sunnuntaina tulin kotiin klo 21.30

Ei kommentteja: