lauantai 11. heinäkuuta 2015

Onnittelutoivotuksia, siunaustilaisuuskin

Monia vuosia, armorikkaita vuosia, monia armorikkaita vuosia!

Lähetän tämän onnentoivotuksen aina syntymäpäiviänsä viettäville. En tiedä, miten se on joutunut tänne sivullenikin, mutta onhan tämä hyvä toivotus aina meille kaikille ja vaikka minä aikana.

Sadettakin uhkasi tulla, mutta ei kuin vähän piskotteli. Niinpä tämän päivän siunaustilaisuus yli 90-vuotiaalle evakkotaipaleenkin tehneelle suurperheen äidille ja hänen hautaan laskemisensa saadaan tehdä kauniissa kesäsäässä kuten hänen arvokasta elämäntyötänsä ajatellen hyvin sopiikin.

Oli kyllä liikuttavaa veisata Hiitolassa syntyneen äidin siunaustilaisuudessa kaikki yhdeksän säkeistöä Maammelaulun tekijän J.L. Runebergin isänmaanvirrestä Sun kätes, Herra, voimakkaan suo olla turva Suomenmaan niin sodassa kuin rauhassa ja murheen onnen aikana, kun ajattelee, mitä kaikkea kovaa tämäkin haudan lepoon saatettu on joutunut elämässään kokemaan. Kun virressä sanotaan: Suo aina rauha suloinen ja estä sota verinen, ei voinut olla muistamatta vainajan jo 25 vuotta sitten edesmennyttä puolisoa, joka haavoittui Vuosalmen tulimereksi kutsutussa jatkosodan loppuajan taistelussa.

Karjalan heimo on todella saanut kalliisti maksaa maamme vapauden joutuessaan jättämään kotikontunsa ja siirtymään evakkoon aivan tuntemattomille seuduilla. Mutta hyvin on kotiutuminen tapahtunut. Tämänkin maatalon emäntänä toimineen äidin kaikki kahdeksan lasta ovat löytäneet paikkansa eri puolilta maatamme ja saaneet työtä ja toimeentuloa ja perustaneet perheet niin, että rakkaan äidin jälkeläisiä on yli seitsemänkymmentä.

Kyllä sydänten pohjista kaikui koko isänmaan virsi, niin tämäkin säkeistö: Sä turvaa maamme vapaus, sen kansalle suo viisaus. Suo armokaste maille sen ja sydämihin ihmisten.

Ei kommentteja: