sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Sotkamossa vaarojen maisemissa

1.100 ajokilometrin ja kolmen vuorokauden jälkeen ollaan taas kotona. Ehkä raskaskin, mutta kuitenkin virkistävät Sotkamon Herättäjä-juhlat on oltu ja koettu.

Sain olla mukana jo edellisilläkin Sotkamon ensimmäisillä Herättäjä-juhlilla v. 1972, sillä Joensuun juhlista v. 1961 lähtien olen saanut osallistua nyt jo 53. juhlille, sillä tiettävästi muistini mukaan poissaoloja ei ole kertynyt kuin kahdesti.

On todella suurta armoa ja tietysti myös juhlaa saada kulkea tässä ystäväkansan juhlivassakin matkasaatossa, vaikka ei se elämän taival aina niin seesteiseltä näyttäisikään. Sillä kaikille meille armo riittää, myös viimeisin ja vähin saa olla omasija

Myös paikallisesti Sotkamon Vuokatin vaaramaisemiin sopien juhlien tunnukseksi oli valittu Siionin virsistä: En pelkää (siis) vaarojen matkaa. Ja tämä juhlien tunnusvirren säkeistö jatkaa yhtä rohkaisevasti: Hän silloinkin kantaa ja vie, kun polku on synkeä, kaita on tie. Voin kanssansa taivalta jatkaa. Hän vastakin kantava lie.

Kyllä Herättäjä-juhlat ovat meille monille juhlilla kävijöille yksi vuoden kohokohdista. On hienoa nähdä kymmeniä tuhansia saman tien kulkijoita, joille riittää yksinkertainen seurameno ilman suurempia klumeruudeja: puheet ja ilman säestystä veisattavat koruttomat mutta samalla jykevät Siionin virret vain vuorottelevat. Ja se riittää. Ja seurapenkissä istutaan avaran taivaan alla perheittäinkin, lapset voivat leikkiä läheisillä leikkipaikoilla. Eikä sadekaan haittaa, silloin vain avataan sateenvarjot, kuten myös auringon paahtaessa juhlakentälle.

Juhlakansa ehtoollinen kymmenien pappien jakamana sunnuntain messussa ja päätösseurojen lopun polvirukous ja sen päälle veisattava Herraa hyvää kiittäkään suomalaisena toisintona eli ns. b-sävelellä herkistää väkisinkin mielen siihen, mitä tarvitsemme: rukousta ja kiitosta!

Hienosti sadat ja taas sadat sotkamolaiset ja kainuulaiset talkoolaiset veivät läpi kaikki moninaiset juhlien järjestelytehtävät täyden kympin arvoisesti. ´Kiitoksen esittävät varmasti kaikki kymmeniin tuhansiin nousevat juhlavieraat, kun saimme olla mukana!

Ei kommentteja: