maanantai 11. tammikuuta 2016

Sote-soppaa Satakunnassakin

 Runsas satakunta satakuntalaista oli koolla Satakunnan kunnista ja sosiaali-terveydenhoidoin yhtymistä laittamassa alulle satakuntalaisten yhteistä hanketta SoTe-uudistuksen tuomaa Satakunnan omaa itsehallintoaluetta. Näitähän perustetaan 18 kappaletta, joista 15 saa täydellisen sotepalveluiden järjestämisoikeuden ja 12 laajan täydellisen ympärivuorokautisen päivystyksen, muiden joutuessa tyytymään suppeampaan päivystykseen. Sitä mitä näistä tulee Satakuntaan ei vielä tiedetä.

Sosiaali-ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhiala selosti laajalla asiantuntemuksellaan hallituksen päättämän SoTe-uudistuksen nykytilannetta, pyrkimyksiä ja ongelmakohtiakin, joita suuressa uudistuksessa kyllä riittää. Esimerkkinä vaikka vain rahoitus, kun pyrkimyksenä on saada 3 miljardin säästöt. Ne tulevat kasvuprosenttien rajoittamisella ja toiminnan terhostamisella. Perustetaan yhteinen yhteishankintayksikkö, yhteiset tukipalvelut ja ICT-palvelut kuten myös yhteinen talous- ja henkilöstöhallinto. Vertaillaan yksityisen sektorin ja julkisen kustannusrakennetta ja julkisen tuotannon on kirittävä.

Tuntuu uskomattaomalta, kun sanottiin, että 97% valtionosuuksista tulee sote-alueelle. Veropaineistus ei saa nousta, joten uuden verotuskäytännön siirtyessä valtiolle tai mahdollisesti itsehallintoalueille, kuntien verotuksen on vastaavasti vähennyttävä.

Palvelutasoa ja saatavuutta ei heikennetä, mieluummin päinvastoin-Lähipalveluita voidaan tuoda kotiin asti autopalveluilla ja palveluverkon suunnittelu on tärkeää.

Kokouksessa vallitsi voimakas tahtotila valmistelun aloittamisesta koko yhtenäisen Satakunnan alueella. Jokaisesta kunnasta oli kokouksessa edustus ja niinpä päätettiin muodostaa valmisteluelin, johon tulee 1-3 edustajaa jokaisesta kunnasta ja sote-kuntayhtymistä.

Kun uudistukseen tulee mukaan myös pelastustoimi ja monia muita tehtäväalueita, joita selvitysmies monessa liemessä keitettu Lauri Tarasti parast´aikaa valmistelee, niin tietää, ettei helppoa ole, vaikka yliopistoaikoina juoksimmekin Laurin kanssa Helsingin yliopiston joukkuessa Tarton yliopistoa vastaan, Lauri tosin pikamatkoja, minä pitempiä matkoja.

Ei kommentteja: