perjantai 19. helmikuuta 2016

TV-ohjelmissa jatkuvasti PS:n ministerit


Suomeen on tulossa loppukeväällä harjoituksiin vajaat parikymmentä Yhdysvaltojen panssaroitua miehistönkuljetusvaunua.

Timo Soini (ps.) sanoi aamu-tv:n haastattelussa, ettei Yhdysvaltain harjoituksen tarkoituksena ole uhittelu. Soinin mukaan panssariajoneuvojen harjoitus viestii siitä, että Suomi huolehtii puolustuksestaan. Video: Yle
Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoo, että Yhdysvaltojen panssaroitujen ajoneuvojen vierailulla Suomeen ei pyritä uhittelemaan. Soini kuitenkin huomauttaa, että Suomella on aina ollut voimakas tahto puolustaa itseään.
– Ei tässä mitään uhittelua tai muuta sellaista ole, jollaista kuvaa julkisuudessa on koitettu luoda, Soini sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) vahvisti eilen torstaina eduskunnassa, että Suomeen on tulossa loppukeväällä vajaat parikymmentä yhdysvaltalaista panssaroitua Stryker-miehistönkuljetusvaunua harjoituksiin. Myös amerikkalaisten hävittäjiä on tulossa Suomeen harjoittelemaan toukokuussa.
Soinilta kysyttiin aamu-tv:ssä, minkälaisen viestin yhdysvaltalaisten panssariajoneuvojen vierailu Suomessa antaa Venäjälle.
– Sellaisen viestin, että Suomi huolehtii omasta puolustuksestaan ja pitää suorituskyvystään huolta. Ei se mitään muuta viestiä Venäjälle anna, Soini vastasi.
Soinin mukaan Suomi pyrkii Ruotsin tavoin vahvistamaan transatlanttisia suhteita Yhdysvaltoihin.
– Se on hallitusohjelmassa ja se on aivan järkevä toimenpide.
Ulkoministerin mukaan Suomen yhteistyö Yhdysvaltain kanssa on kasvanut. Hän korostaa, että Suomi vastaa kuitenkin edelleen itse omasta puolustuksestaan.
– Ei Suomi ole Naton jäsen eikä tänne sellaista [jäsenyyttä] ole tällä hetkellä tulossa, Soini sanoi.
Soinin mukaan hallitus selvityttää Nato-arviota neljällä asiantuntijalla. Ministerin mielestä on Suomen etu, että turvallisuustilannetta katsotaan laajasti ja eri vaihtoehtoja pidetään yllä.

Britannian mahdollinen EU-ero "skandaaalimainen tilanne"

Soini pohti aamu-tv:ssä myös Britannian mahdollista eroa EU:sta. Hänen mielestään tilanne on EU:n kannalta "skandaalimainen".
Brysselissä on parhaillaan käynnissä EU-huippukokous, jossa muun muassa neuvotellaan Britannialle tarjottavasta sopimuksesta. Briteille on mietitty poikkeuksia ja myönnytyksiä, jotta heidät saataisiin kevään kansanäänestyksessä jäämään unionin jäseniksi.  
– Se, että toiseksi suurin nettomaksaja, toiseksi suurin talous, voimakas sotilallinen valtio EU:n sisällä edes harkitsee eroa, on EU:n kannalta skandaalimainen tilanne, Soini sanoi.
Soini huomautti, että Suomelle Britannian jääminen EU:hun olisi parempi vaihtoehto.
– Suomella ja Britannialla on paljon yhteistä. Me ajamme parempaa sääntelyä, talouskasvua ja monia hyviä asioita.



Ei kommentteja: