Sain olla näköalapaikalla, kun PerusSuomalaisten edustaja Simo Riuttamäki Huittisista oli estyneenä maakuntahallituksen kokouksesta kuntansa seminaarimatkalla olevana ja hänen varamiehenään olin sitten paikalla hallituksen kokouksessa.
Jo joskus aiemminkin olen ollut maakuntahallituksen uusissa tiloissa entisessä puuvillatehtaassa Porin Pohjoisrannassa. Nyt näin oikein koko kokouskäytännön, jossa myös perussuomalaiset otetaan täydestä. Niinpä sain olla aluksi yhden toisen ryhmän ryhmäkokouksessa, jossa oli myös ryhmän puolueesta maakuntaliiton johtajien joukkoon valittu virkamies selvittämässä tulevan kokouksen asialistan tärkeimpiä asioita.
Seuraavaksi oli ryhmien puheenjohtajien kokoontuminen, kaikkien viiden hallituksessa olevan puolueen ryhmänjohtajat kävivät vielä läpi kokousasiat. Ja vielä varsinaisessa kokouksessakin valittaessa uutta maakuntakaavatoimikuntaa siihen tulee kaikkien viiden puolueen edustajat ja varaedustajat. Esitys jätettiin vain pöydälle tasa-arvopykälän vuoksi, koska varsinaisiksi jäseniksi jokainen ryhmä ehdotti pelkästään samaa sukupuolta olevia ja kas kummaa, nimenomaan miehiä.
Varsinaisissa kokousasioissa ei mitään mullistavaa nähty. Otettiin vastaan Siikaisten kunnan esittämä kutsu saapua tutustumaan kuntaan. Valmisteilla olevasta maakuntakaavasta ympäristöministeriölle tehdyt 30 valitusta merkittiin tiedoksi. Pelkästään Pohjankankaan ampuma-alueiden ympärille osoitetuista melualueista oli jätetty 17 valitusta. Maakuntajohtaja esitteli maakuntaohjelman laatimista.
Maakunnan liikennehankkeista oli luettelo. Ensi sijalla on valtatie 8, jonka tiesuunnnittelu on käynnissä välillä Turku-Pori ja töiden käynnistämiseen tähdätään ensi vuonna. Samalla tiellä Porista pohjoiseen välillä Hyvelä-Söörmarkku on viime joulukuussa alkanut yleissuunnittelu. Maakunnan pohjoisosaa koski ainoastaan ns. Pohjanmaantien eli kantatie 44 Äetsä-Kauhajoki tiesuunnittelun käynnistyminen Honkajoelta Kauhajoen suuntaan. Olipa esillä aivan omana kovapohjaiselle kartongille painettuna Helsinki-Forssa-Pori-radan esiselvitys, jossa Satakuntaliiton lisäksi ovat mukana myös Hämeen ja Uudenmaan liitot.
Maakuntaliitto oli myös laatinut kirjallisen päätöksen ja esityksen paljon puhetta herättäneen hätäkeskuksen sijoittamisesta Poriin. Tamperehan on toinen sijaintikuntaa tavoittelevista. Käytäväpuheissa sain myös selville, että kun Satakuntaliitto tekee nyt yhteistyötä Varsinais-Suomen liiton kanssa, tapahtuu se valtioneuvoston määräyksestä, Satakuntaliiton oma kanta ja ehdotus on ollut kolmikantayhteistyö, jossa kolmantena olisi ollut Pirkanmaan maaakuntaliitto, johon suuntaan me Pohjois-Satakunnassa kovasti katselemme. Lähempi yhteistyö Pirkanmaan suuntaan kaatui siis valtioneuvostossa. Katsotaanpa, mitä seuraava valtioneuvosto päättää, jos siellä olisi vaikka PerusSuomalainen sisäministeri Soini, Satakunnasta syntyjään!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti