Uskaltaako ja onko viisasta. Nimittäin kehua poliittista toimittajaa. Ettei käy niin kuin tänään haudan lepoon odottamaan ylösnousemuksen suurta päivää siunattu hyvä ystäväni ja kolleegani Asko Karttusen hakiessa Kankaanpään kirkkoherranvirkaa. Hän hävisi, kun olin näkyvästi häntä ajamassa, koska pelättiin juuri tultuani valituksi kansanedustajaksi, että vaikutusvaltani nousisi liian korkeaksi ja siksi laaja rintama johtavia politiikkoja teki sopimuksen toisen ehdokkaan valinnasta.
Mutta kaiken uhalla, koska kiittäminen on aina paikallaan ja päinvastoin: kiitos unohtuu liiankin usein ja kiittämättömyys sananlaskun mukaan on maailman palkka, uskallan nostaa politiikan toimittajista esille Apu-lehden Yrjö Raution, entisen Kansan Uutisten toimittajan, joka jo vuosia on vastannut Avun poliittisista kommenteista omalla palstallaan. Tämänkin viikon eli vuoden ensimmäisessä numerossa, kun tarkastellaan alkanutta vuotta, heittää Yrjö terävän kolumnin vuoden aikana esiin työntyneestä Tsunamivaarasta, jonka hän väittää pyyhkäisevän politiikan perinteisten rakennelmien ylitse.
Rautio ennustaa PerusSuomalaisten kannatuksen nousevan hurjemmaksi kuin kukaan uskaltaa veikata, jos Portugalin lisäksi esim. Espanja ehtii nousta eurosairaanhoitoon ennen vaaleja. Hän ennustaa jopa 30 kansaedustajaa. Ei se olisi edes nykyisen yli 15% gallup-kannatuksen valossakaan mikään ihme. Tämä olisi yksi suurimmista mullistuksista koko maamme poliittisessa historiassa. Vain kommunistien päästyä sodan jälkeen pannasta kansandemokraattien nousu valtiopäiville ylittäisi sen muutosvoimakkuudessa.
Liikenteessä, monta vaaraa ompi eessä. Niin myös Yrjö Rautio näkee myös edessä olevia vaikeuksia ennen kaikkea talouden vakaannuttamisessa, mutta myös poliittisen kentän ristiriitojen vuoksi. Kuitenkin hän omalla pakinapalstallaan heittää sovun syntyvän vaaliohjelmakiistassa, kun Soini tunnustaa myös keskustan, kokoomuksen ja Sdp:n suuriksi puolueiksi.
Eipä silti, kyllä vuoden eka numerossaan Suomen Kuvalehtikin joutuu heittämään esiin mennyttä vuotta läpikäydessään joulukuun kohtaan neljän suurimman puolueen kannatuskäyrät koko vuoden ajalta päällekirjoituksella: PerusSuomalaisten kannatuksen kasvu. Kolmen muun kannatus on koko vuoden ollut aleneva päinvastoin kuin PS:n jatkuvasti nouseva kuudesta viiteentoista.
Näin ja näillä eväillä lähdetään vaalivuoteen 2011.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti