torstai 10. marraskuuta 2011

Metsäpäivillä

Isosisäni Vihtori Joutsenlahti oli metsäteknikko, samoin hänen veljensä Santeri. Molemmat tulivat Kankaanpäähän varuskunnan metsänhoitajiksi Karjalasta jo vuosia ennen sotia. Molemmat ostivat myös maata Karhusaaren kylästä, vaikka kotitalot olivatkin Kankaanpään keskustassa. Näin minullakin on juuria enkä näin ollut suotta metsäalan tämänpäiväisessä vuosittaisessa suurtapahtumassa 83. Metsäpäivät ja sen avajaisissa yhdessä ensimmäisen varapuhemies Pekka Ravin kanssa. Siellä etupenkissä istui myös edellisellä kaudellani kansanedustajana ollut nyt ympäristöministeriön kansliapäällikkönä istuva entinen Lapin läänin maaherra Hannele Pokka.

700-800 osanottajaa keräävä Metsäpäivät tuovat hyvin näkyviin metsiemme jatkuvan merkittävyyden koko maamme taloudelle. Niin myös avajaisjuhlassakin. Metsäalan merkittävän kehittäjän Pöyry OyJ:n toimitusjohtaja Heikki Malinen valotti puun jalostuksen tulevaisuudennäkymiä Suomessa. Tällä hetkellä tosin Suomessa vallitsee ristiriitatilanne: metsät kasvavat enemmän kuin koskaan, mutta tuotanto on tippunut muutamassa vuodessa viidenneksen. Elämme näin toimialan kannalta kriittisiä aikoja. Monet uudet onnistumiset ovat liiankin helposti jääneet negatiivisten uutisten jalkoihin.

Vaikka perinteisillä talousalueillamme painopaperin kulutus vääjämättä vähenee, kehitysmaissa Kiina mukaanottaen on päinvastainen tendenssi. Samoin on myös puutaravalla kasvavaa kysyntää vientimaissa. Lyhytkuitusellussa emme pärjäile Etelä-Amerikan maille, mutta havupuista tehtävässä pitkäkuitusellussa olemme johtava maa. Siitä valmistetaan esim. korkeatasoiset pakkausmateriaalit. Ja sitten ne uudet innovaatiot.

Tulevaisuuden kehityksen takaamiseksi tarvitaan sujuvaa logistiikkaa, nopeaa palvelua, lähialuiden huomioimista, valmiit myyntikanavat ja tuotannon uudistamista ja kehitysideoita: lääketeollisuus, biopolttoaineet, uudet pakkaukset, tekstiilit, komposiitit (mitä ne sitten ovatkaan),energia. Nykyajan suuri huuto on oikea Brändi. Näin meillä on mitä elinvoimaisin kasvualusta metsäteollisuutemme nykypäivälle ja valoisalle tulevaisuudelle.

Ei kommentteja: