Eduskunnan kaksi viimeistä viikkoa ennen joulua ovat aina kiireisiä ja täynnä suuria ja tärkeitä asioita. Tämä joulunalus ei olepoikkeus. Ehkä siten, ettei nyt kaiken lisäksi ole välikysymyskeskustelua. Niinpä moni perusteellistakin käsittelyä vaativa asia voi mennä läpi ilman median siitä kirjoittamista.
Viime iltayön tunteina esillä oli perussuomalaisten mielestä erittäin suuresti EU:n talous- ja rahaliittoa kohti vievästä hallituksen esityksestä talous- ja rahaliiton vakaudesta, yhteensovittamisesta sekä ohjauksesta ja hallinnasta tehdyn sopimuksen hyväksymisestä. Siksi ryhmä päätti esittää asiaa pöydälle seuraavan päivän eli perjantain istuntoon, jotta siitä voitaisiin puhua kaikessa rauhassa.
Puhemiesneuvostossakin asian otti esille Timo Soini. Päätettiin kuitenkin, että lain toinen käsittely on maanataina päiväsaikaan. Samaan aikaan ryhmä kuitenkin teki pöydällepanopäätöksensä. Me emme tietenkään voineet olla ryhmässä puhemmiesneuvostossa olomme tähden.
Nyt sitten edustaja Brax on ottannut allekirjoittaneen maalitaulukseen purkaessaan tunteitaan, kun ryhmänä käyttäydyimme eri tavalla kuin puhemiesneuvostossa oli puhuttu. Eduskuntatyös on kuitenkin yllätyksellistä, eikä kaikkea todellakaan voi etukäteen tietää eikä sopia. Eivätkä nämä pöydällepano- ja valiokuntaan palauttamisesitykset nyt maata kaataneet. Ryhmä vain sain näin tahtonsa esille, asia tuli julkisen keskustelun tietoisuuteen ja maanantain keskustelussa on esillä perussuomalaisten hylkäysehdotus ja keskustan lausumaehdotus.
Mitä tulee sitten 10 hengen eduskuntaryhmän edustajan Braxin ehdotukseen 2. varapuhemiehen vaihtamisesta, siitä päättää 39 hengen perussuomalaisten eduskuntaryhmä. Hänen arvosteluunsa täysituntojen johtamisestani voin todeta, että ainoastaan kerran olen siitä saanut arvostelua keskustan välikysymyksen allekirjoittajalta ja kuitenkin siinä keskustelussa juuri keskustalaiset saivat kaksi kertaa enemmän puheenvuoroja kuin minkään muun puolueen edustajat, kuin myös toisen oppositiopuolueen perussuomalaisten edustajat.
Ulkomaansuhteistani voi viitata vain edellisviikonvaihteen matkaani Moskovaan Venäjän valtionduuman puhemiehen Sergei Naryshkinin johtamaan Nykyaikainen parlamentarismi ja demokratian tulevaisuus-seminaariin. Sain pitää ainoana länsimaisena parlamentaarikkona ja puhemiehenä alustuksen, jossa oli hienoa viitata maittemme väliseen pitkään yhteistyöhän, sillä juuri Venäjän aikana saimme ensimmäiset säätyvaltiopäivämme, joita ensi vuonna juhlimme 150-vuotismuiston johdosta ja mukaan on lupautunut juuri puhemies Naryshkin.
Näin työskentelymme korkeapaineenkin alla ei ole mitään syytä ylikuumenemiseen, voimme rauahassa keskustella asioista ja näkemyksistä. Ja on hyvä muistaa, että puhemiesneuvostossa on myös kolme muuta perussuomalaista Timo Soini, Jussi Niinistö ja Pirkko Mattila ja myös kolme toisen oppositiopuolueen keskustan edustajaa Leppä, Pekkarinen ja Rehula.