Eilen puhuttiin muutamasta sadasta miljoonasta, mutta tänään on kyse vaatimattomasti 2,9 miljardin korjaustarpeesta pelkästään koulurakennusten kosteus- ja homeongelmien aiheuttamien vaurioiden vuoksi, muista julkisista rakennuksista puhumattakaan. Ongelman ratkaiseminen tuntuu jopa ylivoimaiselta, koska riittävää tietoa ja taitoa tuntuu puuttuvan, kun esimerkiksi vuonna 2011 valmistuneessa selityksessä kerrotaan havaitun puutteita jopa kaikissa kuntien rakennusten korjausprosessien vaiheissa.
Tarkastusvaliokunta on laatinut ansiokkaan mietinnön asian tiimoilta tehden 14 ehdotusta korjausten saamiseksi tähän kaikkia kansalaisiamme koskevaan ongelmaan, joka tietysti koulumaailmassa on kaikkein suurin.
Kaikkiaan kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 30-50 miljardia eli kyseessä on valtava ongelma. Kaikki rakentamisen tahot kaavoituksesta, suunnittelusta, rakentamisesta, valvomisesta ja rakennuttamisesta aina myöhempään kunnossapitoon asti vaativat kovaa tsemppaamista.
Keskustelussa käytettiin yli 70 puheenvuoroa ja kaikki olivat yhtä mieltä tilanteen katastrofaalisuudesta.
Omalla facebook-sivullani käytiin kirjoituksesta myös vilkasta keskustelua, jossa vastasin Saarisen Jounin tiedusteluun: Tarkastusvaliokunta tutki asiaa vuoden päivät kuunnellen lukemattomia asiantuntijoita ja perehtymällä muutenkin kysymykseen. Mietintö on 30-sivuinen ja sen lisäksi on sivistysvaliokunnan lausunto.
Tasakatto-buumi ei todellakaan sopinut Suomen oloihin. Keskeltä kattoa kaivojen kautta johdetut sadevedet tietysti tunkeutuivat ennemmin tai myöhemmin rakenteisiin, kun aina ei osattu tai viitsitty huolehtia kattokaivojen kunnosta, lehdet tukkivat niitä tai sitten ne jäätyivät.